Oekraïne helpen vanuit Overbetuwe

22 mrt 2022, 19:42 Nieuws
flag g5ede5ff33 6401
De beelden van de Russische invasie in Oekraïne zijn schokkend: onschuldige burgers komen om het leven, raken gewond, of verliezen huis en haard door het geweld van het Russische leger.

Gemeente Overbetuwe helpt

Veel Oekraïners ontvluchten hun land en reizen onder meer naar West-Europa, om hier een veilig onderdak te vinden. Ook in Nederland worden de komende dagen en weken vele duizenden, tienduizenden Oekraïense vluchtelingen verwacht. Overal in Nederland vinden op dit moment de voorbereidingen plaats om hen op te vangen. Ook de gemeente Overbetuwe wil hen niet in de kou laten staan. Ze bekijken wat er nodig is en welke rol ze daarin kunnen spelen. Ook bekijken ze welke locaties ze kunnen aanbieden als opvanglocatie als dat nodig is.

In actie komen

Veel inwoners en organisaties uit Overbetuwe willen zelf ook niet machteloos toekijken en sluiten zich aan bij hulpacties, om geld en goederen in te zamelen, om mensen op te vangen. Dat is hartverwarmend om te zien. De gemeente krijgt veel vragen over en de vragen worden inmiddels geïnventariseerd. Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen.
Forte Welzijn inventariseert de acties die binnen Overbetuwe plaatsvinden, en brengt ook het aanbod van vrijwilligers samen met de vraag. Meer informatie vind je hier . Veel informatie vind je ook bij de organisaties die zich heel specifiek met de opvang van vluchtelingen bezighouden. Zij hebben hiervoor een speciaal platform opgezet: Nederland voor Vluchtelingen . Inmiddels heeft het Rode Kruis ook een landelijke informatielijn geopend voor vluchtelingen uit Oekraïne. Ook op de site van de Rijksoverheid staat veel informatie over de opvang van Oekraïners in Nederland . Ook deze informatie wordt steeds verder aangevuld.
Ook op de site Refugeehelp staat veel informatie, ook in het Oekraïens voor Oekraïense vluchtelingen zelf. De site is van Vluchtelingenwerk samen met onder meer het Rode Kruis en vele andere hulporganisaties.
Hier vind je onder meer informatie over:
Er staat ook een lijst met veelgestelde vragen over Oekraïne en een beknopt overzicht van hulporganisaties en hulpinitiatieven. Gemeente Overbetuwe denkt mee waar mogelijk, met name voor lokale ondersteuning en coördinatie. We laten de Oekraïners niet in de steek!

♦♦♦