Rouwen hoef je niet alleen te doen. Vanaf september 2023 start de lotgenotenkring voor rouw en verlies in Heteren, Huissen, Duiven en Didam. Het is de bedoeling dat mensen die een dierbare zijn verloren elkaar vinden in 6 maandelijkse bijeenkomsten.
“Rouw staat centraal tijdens de bijeenkomsten”, vertelt Judith Nijland die samen met Ronald Kersten, Marlies Vriens en Manon Huisman de bijeenkomsten organiseert. We gaan dieper in op wat rouw nou eigenlijk is. Dat wat je meemaakt is niet gek, je wordt ook niet gek, je bent misschien wel even de weg kwijt.
Je bent onrustig en kunt zelfs lichamelijke klachten hebben. Wij geven handen en voeten aan het rouwen, het mag er zijn. Er is aandacht voor ieders verhaal. Tijdens de bijeenkomsten krijgen nabestaanden ruimte om hun verhaal te doen. We staan ook stil bij degene die is overleden. Daarom vragen wij deelnemers om iets mee te nemen wat dierbaar is. Dat kan muziek zijn, een foto of een andere tastbare herinnering."
De bijeenkomsten zijn voor mensen die recent een dierbare hebben verloren, al is het begrip recent ruim. De beleving is na een jaar anders dan als een overlijden een paar weken geleden heeft plaatsgevonden maar de ervaringen vullen elkaar ook aan. Het kan gaan om de dood van een partner, kind, ouder of andere dierbare. Iedereen beleeft rouw op een eigen manier. Dat mag ook. Mooi ook als mensen van verschillende leeftijden met elkaar praten. De beleving van verschillende leeftijdsgroepen is anders.
Als je 50 bent en je partner verliest, sta je midden in het leven. En als je 80 bent, zijn er meer mensen om je heen die hun dierbare kwijt zijn geraakt. Met iedereen die zich inschrijft doet de Lotgenotenkring een intake. Soms adviseren ze iemand persoonlijke begeleiding, bijvoorbeeld na het overlijden van een kind of wanneer een dierbare zelfmoord heeft gepleegd. De begeleiding wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
In de groep delen mensen ervaringen. Begeleiding is belangrijk om te zorgen dat mensen zich veilig voelen en elkaars ervaringen en gevoelens begrijpen. Hoe meer je weet hoe beter je rouw handen en voeten kunt geven. Elk rouwproces is uniek. Niets is goed of fout. Oordeel-loos begeleiden, dat is wat de Lotgenotenkring doet. Een rouwproces gaat ook op en af. Soms gaat het heel goed, dan val je weer terug. Nabestaanden oordelen vaak hard over zichzelf. Vinden bijvoorbeeld dat ze bepaalde dingen alweer aan moeten kunnen. Alles heeft te maken met waarden en normen vanuit jezelf.
“Nou moet ik me maar eens vermannen" of "Ik moet weer aan het werk kunnen." Dat werpt barrières.
En dan is er de angst wat andere mensen van je zullen vinden. Angst bijvoorbeeld dat je werkgever verwacht dat je weer terugkomt. Iemand nodigt je uit voor een feest. Daar moet je dan voor het eerst naartoe. Daar kun je tegenop zien. De Lotgenotenkring adviseert dat je dan ook aan geeft dat je dit moeilijk vindt om te komen. En geef ook aan dat je misschien eerder weggaat. Omdat het je naar de keel grijpt. Hoe je omgaat met iemand die rouwt, komt gelukkig steeds meer in de aandacht.
In eerste instantie praat iedereen met je, maar dan gaat het leven voor iedereen door. Je wilt er wel over praten maar er niet steeds zelf over beginnen. Je wilt de herinnering levend houden. De Lotgenotenkring geeft adviezen hoe je het kunt doen, adviezen hoe je anderen kunt vertellen hoe jij wilt dat ze met je omgaan. Er komen ook praktische tips voorbij, bijvoorbeeld een app aanmaken waarin je familie, buren of kennissen gemakkelijk kunt vragen om iets voor je te doen. Dingen bijvoorbeeld die je partner altijd deed en nu voor jou lastig zijn. Het kan fysiek werk zijn of misschien hulp bij de administratie.
Voor jou is het leven tot stilstand gekomen op de vluchtstrook van het leven. Een ander kan niet bepalen hoe jij je verdriet uit. Maar als je pas iemand verloren bent, ben je extra gevoelig voor wat een ander tegen je zegt. Als je rouwt, voel je het veel meer. Tijdens de bijeenkomsten praat je daar ook met elkaar over. Hoe zorg je ervoor dat het niet heel hard bij je binnenkomt. Een ander zegt dan misschien: oh, dat heb ik helemaal niet, maar kan wel snappen dat een ander dat gevoel wel heeft.
En hoe ga je om met mensen die je ontwijken? Of met mensen die in de supermarkt naar je toe komen en vragen hoe het met je is? Dit zijn moeilijke momenten, terwijl je het wel fijn vindt dat mensen ernaar vragen. Hoe gaat het nou met je? Soms denk je dat de ander niet wil horen dat het niet zo goed met je gaat. Hoe wordt het dan gevraagd? Wat is het antwoord dat de ander verwacht? Vraagt iemand het in het voorbijgaan of is diegene echt belangstellend? De manier waarop het moment en jouw gevoel zijn bepalend. Wat wil je op dat moment?
Ronald, Judith, Marlies en Manon zijn ervaren rouw- en verlies begeleiders die lotgenoten graag met elkaar in contact brengen, de bijeenkomsten leiden en veiligheid bieden.
Deelname aan 6 bijeenkomsten kost € 75,-. Dat is inclusief koffie en thee. Aanmelden of meer informatie vragen kan via de mail: [email protected] of via de site: Lotgenotenkring. Je kunt ook telefonisch contact opnemen met Ronald 0655694141, Marlies 0638704747, Judith 0622299888, Manon 06 44373988. Klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan.
Tekst: Karin van der Velden en Judith Nijland
Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected] .
De redactie is te bereiken via [email protected] .