Hoe kun je een vriend(in) steunen tijdens een scheiding?

Foto: Rome Scheidingen

Scheidingsperikelen zijn tegenwoordig helaas geen zeldzaamheid meer. Met bijna 40% van de huwelijken die eindigen in een scheiding, is de kans groot dat ook jij hiermee te maken krijgt in je directe kring.

Partnercontent

Maar hoe kun je op een waardevolle manier ondersteuning bieden aan een vriend(in), collega of familielid die door deze moeilijke tijd gaat? Hier zijn negen tips die je kunnen helpen om echt van betekenis te zijn voor iemand die door een scheiding gaat.

Negen tips om je vriend(in) te steunen

① Als je vriend(in) of collega je toevertrouwt dat hij of zij door een scheiding gaat, is het belangrijk om in gedachten te houden dat je wellicht niet het volledige verhaal kent. Onthoud dat het niet aan jou is om te oordelen over de situatie. Wees dus voorzichtig met het uiten van kritiek en respecteer de keuzes die gemaakt worden.

② Misschien wil je graag advies geven, maar bedenk dat iedere scheiding uniek is. Het is daarom vaak verstandiger om door te verwijzen naar een expert, zoals een register scheidingsadviseur, die maatwerk kan leveren en beschikt over een uitgebreid netwerk van professionals.

③ Het is nu belangrijker dan ooit om een luisterend oor te bieden. Gebruik de LSD-methode: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Door simpelweg te luisteren en ruimte te geven voor emoties, kun je al veel betekenen voor je vriend(in) in deze moeilijke tijd.

④ Structuur en houvast zijn cruciaal in de eerste periode na een scheiding. Help je vriend(in) door samen een dagindeling en planning te maken. Zorg ervoor dat er ruimte is voor ontspanning en activiteiten die afleiding bieden.

⑤ Hoewel het verleidelijk kan zijn om je mening te geven over de scheiding, is het belangrijk om geen kwaad te spreken. Respecteer de keuzes van je vriend(in) en blijf neutraal, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.

⑥ Kinderen kunnen het extra moeilijk hebben tijdens een scheiding. Als je een goede band hebt met de kinderen, probeer dan tijd met ze door te brengen en een luisterend oor te bieden. Dit kan niet alleen de ouders ontlasten, maar ook voor de kinderen een bron van steun zijn.

⑦ Als je merkt dat de kinderen lijden onder het gedrag van een van de ouders, aarzel dan niet om in te grijpen. Wees streng indien nodig en herinner de ouders eraan dat de liefde voor hun kinderen altijd moet blijven bestaan, ongeacht de situatie tussen henzelf.

⑧ Niemand kan 24/7 beschikbaar zijn voor ondersteuning. Richt daarom een hulpgroepje op waarop je kunt terugvallen. Een WhatsApp-groep kan handig zijn om snel en gemakkelijk contact te onderhouden en ondersteuning te bieden.

⑨ Blijf beschikbaar voor je vriend(in), zelfs als de eerste storm van de scheiding voorbij is. Een simpel telefoontje, een lief berichtje of een uitnodiging om samen iets leuks te doen kan een enorme oppepper zijn tijdens het verwerkingsproces, dat vaak tot wel twee jaar kan duren.

Als je wilt weten hoe je nog meer kunt bijdragen aan de steun voor je vriend(in) tijdens de scheiding, download dan de gratis pdf “Advies voor omstanders bij scheiding“. Rome Scheidingen staat klaar om je te helpen tijdens deze uitdagende periode. Klik op onderstaande afbeelding om naar de website te gaan

scheiden, schuldig

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen