Verbinding tijdens netwerkbijeenkomst Huiskamers van Overbetuwe

Sleutelfiguren van de Huiskamers
Sleutelfiguren van de Huiskamers
Foto: Overbetuwe Nieuws

Herveld – Hester van Aalst bracht de sleutelfiguren van de verschillende Huiskamers of ontmoetingsplekken uit de Overbetuwe bij elkaar tijdens de eerste netwerkbijeenkomst. In Zalencentrum De Hoendrik kwamen ook medewerkers van het sociaal domein van gemeente meepraten over deze belangrijke ontmoetingsplekken. Wethouder Chantal Teunissen was hierbij ook aanwezig.

Er wordt instemmend geknikt als de kernwaarden werden genoemd die tijdens het kennismakingsspel zijn opgeschreven. Sociaal, betrokken, gastvrij, samen willen werken, initiatief nemen, meer voor de omgeving en de mensen willen betekenen en zorg voor de medemens. Dit soort inspirerende mensen heb je nodig om de Huiskamers op te zetten en succesvol te maken. Het is een plek waar men elkaar kan vinden, aan activiteiten kan deelnemen, en waar ook hulpvragen kunnen worden gesteld.

ontmoetingsplekkenOntmoeten en verbinden

Hester vertelt over wat haar drijfveer is geweest om het huiskamerconcept uit te dragen. Ze bedacht hoe mooi het zou zijn als in elk dorp in onze gemeente een koffiemoment zou zijn, dat de inwoners de gelegenheid krijgen om elkaar te ontmoeten en zich te verbinden. En, wat Hester nog belangrijker vindt, zorg voor de medemens. Inmiddels zijn er acht Huiskamers en zijn er twee in oprichting. Dat betekent dat vrijwel elk dorp er een heeft. Hester is trots op de mensen die de Huiskamers mogelijk maken en de samenleving mooier maken door een plek te bieden voor ontmoeting en verbinding. Het verbindt de inwoners met elkaar en ook alle Huiskamers.

ontmoetingsplekkenDe ontmoetingsplekken of Huiskamers spelen een beduidende rol in de dorpen; inwoners kunnen elkaar ontmoeten, meedoen aan activiteiten en gezelligheid ondervinden. Mensen met een hulpvraag krijgen daar de mogelijkheid om bij de juiste instanties terecht te komen. Even uit de dagelijkse sleur en onder de mensen! Het fijne is van de verschillende Huiskamers is dat je overal welkom bent! Mocht je op donderdag niet bij de Huiskamer van Elst kunnen zijn, dan kan je op een andere dag naar de Huiskamer van Randwijk of Driel. De koffie/thee en lekkers staat meestal klaar. Vaak wordt er ook nog soep geserveerd en staat er een activiteit op het programma. Enthousiaste vrijwilligers zorgen ervoor dat jij je welkom voelt!

Deze ontmoetingsplekken zijn voor álle inwoners! Iedereen is welkom!

ontmoetingsplekkenPitch en hulpvraag

Elke Huiskamer kreeg vijf minuten de tijd om hun ontmoetingsplek te pitchen. Daaruit bleek dat ze allemaal uniek zijn, een weerspiegeling van hun dorp. Bij de ene komen wekelijks zo’n 90 personen, bij de ander 20. Het aantal gasten is niet belangrijk; kwaliteit boven kwantiteit. Wel wat je de mensen kan bieden; een veilige plek om bij elkaar te komen.

De netwerkbijeenkomst had ook een boodschap: help elkaar te helpen door de andere te ondersteunen. Door de sterke en unieke punten van de een kan de ander zich ook verbeteren. Zo hoeven ze het wiel niet opnieuw uit te vinden en kunnen ze een goed idee overnemen. Er werd wel een duidelijk signaal naar de gemeente toe gegeven; “help ons faciliteren!”

ontmoetingsplekkenNiet alle ontmoetingsplekken hebben een eigen ruimte. Zo heeft de Huiskamer van Elst elke donderdag bijeenkomsten bij Aster Uitvaartzorg. Daar zijn ze heel blij mee, maar ze zouden het nog fijner vinden als ze een eigen plek zouden hebben zodat ze vaker open kunnen zijn. De Huiskamer van Driel zit op dit moment in Danscentrum Wijgers. Een aantal Huiskamers hebben nog plaats voor nieuwe enthousiaste vrijwilligers, die het leuk vinden om voor de gasten te zorgen. Die graag een stapje meer willen te zetten om voor een ander te ondersteunen.

ontmoetingsplekkenNieuwe Huiskamer

Met het aansnijden van de taart opende wethouder Chantal Teunissen woensdag 7 september, officieel de Huiskamer in Oosterhout. “Het is geweldig dat deze vrijwilligers het ontmoeten en de verbinding voor jong en oud op deze manier organiseren. Daar waar mensen samenkomen, ontstaan de meest mooie initiatieven. Ik hoop in ieder geval dat er dankzij deze fantastische vrijwilligers in de Huiskamer veel koppen heerlijke koffie worden geschonken en gedronken”, aldus wethouder Teunissen.

De ontmoetingsplek in Dorpshuis De Schakel is een van de vele huiskamers in de gemeente Overbetuwe. Eerder werd onder andere in Elst al een ontmoetingsplek geopend, waarmee een nauwe samenwerking is. Initiatiefnemers Ruud Geerts en Theo Voorn (de laatste was online aanwezig) zijn blij dat er nu ook in Oosterhout een ontmoetingsplek is. De grote opkomst bij de opening laat zien dat er behoefte is aan ontmoeten en verbinden.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen