Hoe verrassend effectief vaktherapie kan zijn

Foto: Attent Zorg en Behandeling

Veel ouderen kampen met somberheid, verdriet of angstgevoelens. Erover praten kan soms lastig zijn. Daarom werkt vaktherapie vaak erg goed. Niet zozeer praten, maar doen en ervaren staan centraal bij vaktherapie.

Partnercontent

Voor cliënten die verbaal of cognitief wat minder uit de voeten kunnen, kan dit veel baat hebben. Attent Zorg en Behandeling biedt in haar woonzorgcentra naast kunstzinnige therapie ook psychomotorische- en muziektherapie aan.

De kracht van muziek

VaktherapieMuziektherapeut Tessa van Genderen is de eerste om te beamen dat muziek in staat is om iemand te raken. Haar cliënten bloeien geregeld op zodra ze samen met Tessa muziek maken of luisteren. Door samen van muziek te genieten, laten haar cliënten emoties of gedrag zien waartoe ze in de periode voor de muziektherapie niet – of minder goed – in staat waren.

vaktherapieDoor met de cliënten te zingen, een muziekinstrument te bespelen of een plaatje op te zetten creëert Tessa waardevolle momenten. Al met al lijkt haar werk eenvoudiger dan het is. Want vooral de keuze tussen welke muziek wel en welke muziek liever niet, luistert best nauw. Zo voegt Tessa toe: “Muziek is heel persoonsafhankelijk. Wat voor de een rustgevend is, is voor de ander een en al prikkels. Dus je moet goed weten wat je op zet of welke muziek je samen gaat maken.”

Maatwerk

Tessa noemt het voorbeeld van een overprikkelde cliënte. De mevrouw is fan van Frans Bauer, maar alle “toeters en bellen” in de liedjes van de bekende Nederlander zouden haar eerder meer prikkelen, dan dat ze prikkels wegnemen. Dus gooit Tessa het over een andere boeg. Ze zingt Bauer waarbij ze zichzelf op de gitaar begeleidt, maar een ander, rustiger arrangement speelt.

“Muziektherapeut zijn is vooral ook maatwerk aanbieden.”

In beweging brengen

Cliënten met dezelfde klachten (hoofdzakelijk: angstig, depressief, verdrietig, gespannen) komen ook terecht bij psychomotorisch therapeut Timo Bakker. Waar bij Tessa muziek de hoofdrol speelt, werkt Timo lichaams- en bewegingsgericht. Timo zet ouderen in beweging om ze te laten ervaren welke signalen het lichaam afgeeft, wat deze betekenen en hoe ze deze zelf positief kunnen beïnvloeden.

vaktherapieOntspannen gevoel creëren

Sommige cliënten van Timo kampen al langer met een gespannen gevoel. “Zo lang soms dat de spanning als normaal gaat aanvoelen. Dan is de eerste stap om te ervaren hoe ontspanning aanvoelt. Dan hoop je dat iemand na enige tijd juist gaat wennen aan de ontspanning en dat een gespannen gevoel niet meer zo gewoon is. Lukt dit, dan zal iemand meer rust in het lichaam ervaren. Gedragsmatig zal iemand er dan ook rustiger bij lopen dan voorheen.”

Persoonlijke begeleiding

Mooi en afwisselend werk, vindt Timo. “Terwijl ik met de ene persoon aan de slag ga om emoties te reguleren, ligt bij de ander de focus juist op het ervaren van ontspanning in het moment zelf. Even niet nadenken over vroeger of de toekomst. Weer bij andere mensen staat soms het verhelpen van angst bij bewegen centraal. Door cliënten zich zelfverzekerder te laten voelen tijdens het revalideren, durven ze ook thuis weer te bewegen.”

Ben je benieuwd wat Attent Zorg en Behandeling voor jou kan betekenen? Ga dan naar de website.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen