Gastlessen over mantelzorg: Hulp als het te veel wordt

Zorg jij voor een ander?
Zorg jij voor een ander?
Foto: Forte Welzijn

Zetten – Afgelopen maand gaf Forte Welzijn gastlessen aan de brugklas van het HPC Zetten over mantelzorg. Hard nodig, want 1 op de 4 jongeren zorgt intensief voor een ander. Het kan dan moeilijk zijn om alle ballen in de lucht te houden.

Jongeren zien zichzelf niet als niet als mantelzorger want ‘gewoon’ zijn is zoveel beter. Het HPC is een mantelzorgvriendelijke school, wat inhoudt dat ze extra aandacht hebben voor jonge mantelzorgers.

Aandacht voor mantelzorgers

Belangrijk vindt Yvonne Casteleijn, zorgcoördinator op het HPC: “Leerkrachten en jongeren merken vaak de gevolgen van de zorgsituatie. Het is goed om hier samen bij stil te staan. Zo is het lastig om je te concentreren op school als je broer in het ziekenhuis ligt. Of om je aan je afspraak te houden met vrienden als je ineens weg moet om met je moeder naar de huisarts te gaan. Veel mantelzorgers vinden hulp vragen lastig, maar juist wanneer de zorg te veel wordt, is het goed om hierover te praten met je mentor en vrienden.”

Saskia Henze, mantelzorgcoördinator bij Forte: “Het verhaal van een ervaringsdeskundige, zorgde voor openheid in de klas. Ik zag dat leerlingen zich herkende in het verhaal. Sommige spraken zich ook uit. Eén lerares sloot met haar thuisverhaal aan op dat van een leerling.”

Ben jij jonge mantelzorger?

Zorg je voor, of maak je je zorgen over iemand uit jouw gezin of familie? Heb je een broertje of zusje waar je ouders meer zorgen over hebben, bijvoorbeeld omdat je broertje/zusje een beperking of een chronische ziekte heeft? Dan ben je jonge mantelzorger. In juni en november organiseert Forte altijd gave activiteiten voor jou. Dan hoef je even niet te zorgen. Ben je nog niet bekend als jonge mantelzorger bij Forte? Meld je dan aan met naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum bij [email protected]. En vertel kort voor wie je zorgt. Dan ontvang je een presentje bij jou thuis. Meer weten? Bel met Saskia Henze (06-46 37 50 70)

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen