112

Colleges en raden Overbetuwe en Lingewaard krijgen reanimatiecursus

Foto: Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe

Elke week worden in Nederland meer dan 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand, waarvan maar liefst 70% zich voordoet in of rondom huis.

Het is algemeen bekend dat snelle reanimatie en het gebruik van een AED binnen de eerste zes minuten de grootste kans op overleving biedt voor slachtoffers. Dit benadrukt het belang van directe hulpverlening door goed getrainde vrijwilligers.

Reanimatiecursus

In een gezamenlijke inspanning om levens te redden, hebben het college en de raad van de gemeente Overbetuwe samen met de gemeente Lingewaard deelgenomen aan een reanimatiecursus. Het doel van deze initiatieven is het creëren van een hartveilige omgeving waarin getrainde vrijwilligers snel kunnen reageren op noodsituaties en waar voldoende Automatische Externe Defibrillators (AED’s) beschikbaar zijn.

Om deze levensbelangrijke doelstelling te ondersteunen, maakt Nederland gebruik van het oproepsysteem “HartslagNu”. Dit systeem roept niet alleen ambulancepersoneel op, maar ook burgers met een reanimatiediploma die zich in de buurt van het slachtoffer bevinden. Afhankelijk van hun locatie krijgen zij de opdracht om direct naar het slachtoffer te gaan of eerst een AED te halen en dan naar het slachtoffer te gaan. De snelheid waarmee deze burgerhulpverleners ter plaatse zijn, kan het verschil maken tussen leven en dood.

Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe

Een inspirerend verhaal komt van Joop Galama, die in de zomer van 2022 tijdens een reanimatiecursus met succes werd gereanimeerd. Het snelle handelen van zijn instructeur, Tine (tevens zijn vrouw), de cursisten en burgerhulpverleners redde zijn leven. Zijn verhaal dient als motivatie voor anderen om een reanimatiecursus te volgen en zich aan te melden als burgerhulpverlener.

Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe zet zich in om deze hartveilige leefomgeving te creëren. Dit betekent dat voldoende getrainde vrijwilligers via HartslagNu kunnen worden opgeroepen en dat er genoeg AED’s beschikbaar zijn. Deze stichting benadrukt dat een hartveilige omgeving een gezamenlijke inspanning vereist en nodigt iedereen uit om deel te nemen aan reanimatiecursussen en zich te registreren als burgerhulpverlener.

Word een verschil in jou buurt en help mee om van Overbetuwe een hartveilige omgeving te maken. Meer informatie staat op de website www.kloppendhartvoorlingewaard.nl.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen