Weet jij hoe het is om schulden of geldproblemen te hebben? Of heb je in armoede geleefd? Jij kan met jouw kennis en ervaring jongeren van 16-27 jaar helpen om uit de schulden te blijven.
Forte Welzijn zoekt iemand met ervaringskennis op dit gebied en hierdoor begrijpt wat de jongeren meemaken. Dit schept gelijk vertrouwen. Het delen van je eigen verhaal met het oog op de kansen en mogelijkheden van de ander is een enorme meerwaarde. Ook kunnen andere betrokken vrijwilligers en partijen iets leren van jouw verhaal. Bij Forte heb je direct contact met de coördinator van Geldkompas.
Als vrijwilliger krijg je training door budgetcoach Eef van Opdorp, bekend van het televisieprogramma Uitstel van executie en word je gecoacht door de coördinator van Geldkompas. Verder ontvang je een onkostenvergoeding. Neem voor vragen of om jezelf op te geven contact op via Anne de Jong
[email protected] of 06 53 81 71 09.
Jongeren in de schulden
Steeds meer jongeren krijgen te maken met schulden. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat 37% van de mbo’ers van 18 jaar en ouder momenteel een schuld heeft en 1 op de 4 een betalingsachterstand. Jongeren zijn financieel erg kwetsbaar, zij hebben nog weinig vermogen opgebouwd, maar dragen vanaf hun 18e levensjaar wel meer financiële verantwoordelijkheid. Bovendien is hun brein nog niet helemaal volgroeid, waardoor het maken van weloverwogen besluiten niet vanzelfsprekend is.
Het hebben van schulden leidt tot grote gevolgen voor de toekomst van de jongeren. Het belemmert hen in hun ontwikkeling, doordat ze niet de keuzes kunnen maken die ze willen maken. Het financieel moeilijk hebben kan leiden tot stress, schuldgevoel en psychische druk.
GeldKompas in het kort
Een maatjesproject voor jongeren om te voorkomen dat zij in de schulden raken of dat schulden verergeren. Een getrainde vrijwilliger spreekt wekelijks af met de jongere, wijst de weg binnen het sociaal domein en maakt de jongere wijzer in geldzaken. De doelgroep zijn jongeren (16-27 jaar) die opgroeien in armoede en/of (lichte) schulden hebben en/of risico lopen op het krijgen van schulden. Deze jongeren hebben vaak niet het vangnet of netwerk dat er nodig is om ze te behoeden voor en wijzer te maken in geldzaken.
Vaak zijn het jongeren die zelf opgroeien in armoede, hun ouders kunnen hen niet de financiële educatie geven die zij nodig hebben of weten bijvoorbeeld zelf ook niet goed de weg. Een maatje loopt met de jongere mee en staat naast de jongere en is niet betuttelend of belerend. Hij/zij snapt de belevingswereld van de jongere en werkt ondersteunend.
Meer informatie over Forte vind je op
fortewelzijn.nl .
♦♦♦
Adverteren op
Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op
Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail:
[email protected] .
De redactie is te bereiken via
[email protected] .