Benny is inmiddels 27 jaar werkzaam als jongerenwerker. Hij is te vinden op straat, jongerencentrums, middelbare scholen, online en coacht jongeren 1 op 1. Als jongerenwerker houdt Benny zich bezig met de vrijetijdsbesteding van jongeren.
De jongerenwerkers van Forte Welzijn werken onder andere samen met jongeren, scholen, de wijk en ouders/ verzorgers. Ook geven zij les op middelbare scholen. Hierbij kun je denken aan weerbaarheidstrainingen en informatie over sexting.
Talenten ontwikkelen
“We proberen jongeren te helpen om hun talenten te ontwikkelen, we zijn laagdrempelig en hebben geen oordeel”. Als jongerenwerker ontmoet Benny veel verschillende jongeren met allemaal hun eigen unieke verhaal. Benny vertelt met veel enthousiasme over wat hij tegenkomt in zijn werk en over de jongeren die hij ontmoet met hun talenten. Helaas kent het leven ook minder fijne tijden en ziet Benny dit ook terug in zijn werk.
“Zelfmoord onder jongeren is doodsoorzaak nummer 1.”
Signalen Benny blikt terug op een situatie waarin een dierbare van een jongere zelfmoord had gepleegd. Deze jongere ging hier een tijd gebukt onder. Na een tijdje leek het beter te gaan. Totdat deze jongere een jaar later op exact dezelfde datum ook zelfmoord pleegde. Er leken geen signalen te zijn. Het ging ogenschijnlijk goed. Dit is Benny nog altijd bijgebleven.
Hij heeft hieruit geleerd dat wanneer iemand een langere tijd neerslachtig is geweest en plotseling vrolijker lijkt, dit een signaal kan zijn dat iemand een besluit heeft genomen tot zelfmoord. Ook is hij extra alert naar de omgeving van iemand die zelfmoord heeft gepleegd. Zo vertelt hij over een andere situatie waarin twee jongeren vlak na elkaar zelfmoord hebben gepleegd.
Praat erover
Benny vertelt dat hij heeft geleerd dat het belangrijk is dat er over zelfmoord(gedachten) gepraat wordt. Hij stelt zich daarom kwetsbaar en uitnodigend op voor de jongeren. Als een jongere met zelfmoordgedachten loopt, maakt hij dit bespreekbaar. Hij stelt directe vragen zodat hij een goede inschatting kan maken van de situatie. Bij zelfmoordgedachten moet je er niet omheen draaien en het al helemaal niet afzwakken.
Ook ziet Benny dat mensen degene schuld proberen aan te praten. Bijvoorbeeld door te zeggen of iemand wel aan zijn/haar dierbaren heeft gedacht. Dit helpt niet! “Zelfmoordgedachten neem ik altijd serieus”. Benny vertelt dat hij de jongere niet alleen laat en samen optrekt om hulp in te schakelen.
In de situatie waar hij aan terugdenkt ervaarde de jongere wanhoop, at al een week slecht en ontweek iedereen. Hij was door schoolmaatschappelijk werk benaderd om deze jongere te ondersteunen. “Ik wilde er voor deze jongere zijn. Daarom zijn we samen naar de huisarts gegaan en hebben we ervoor gezorgd dat de juiste hulp werd ingeschakeld. Ook hou ik daarna nog contact. Een spontaan telefoontje, een uitnodiging voor een activiteit bij het jongerencentrum en ga zo maar door.
Aandacht
Voor jongeren is het ook prettig om naast de problemen die ervaren worden, momenten te hebben om even ‘normaal’ te kunnen zijn.” In zo’n situatie blijft schoolmaatschappelijk werk betrokken en werken zij intensief samen. Ze vragen aan Benny of hij tips heeft hoe we als naasten jongeren met zelfmoordgedachten het beste kunnen ondersteunen.
“Luister oprecht, wees nieuwsgierig en heb geen oordeel. Durf te vragen en schiet niet in paniek. Je kunt iemand niet op ideeën brengen, vraag ernaar en neem iemand altijd serieus. Het is nooit een roep om aandacht! Je kunt het niet fout doen en voel uzelf niet slecht als het je pet te boven gaat. Vraag hulp als je het zelf lastig vindt.”
Social media
Social media Jongerenwerk is ook online actief. Zij zijn ook bezig met Discord. Dat is een app waarmee je met vrienden kunt bellen terwijl je samen een game speelt. Benny vertelt over de complexiteit van Social Media. Tiktok heeft bijvoorbeeld algoritmes, waardoor het kan dat iemand steeds meer geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld neerslachtigheid en zelfmoord. Social Media kan hierin een negatieve invloed hebben.
Advies of hulp nodig?
Heb je advies of hulp nodig? Neem dan gerust contact op met het Sociaal Team
Overbetuwe. Hoe groot of klein jouw vraag is, wij staan voor u klaar. Je mag ook rechtstreeks contact opnemen met Benny, via telefoonnummer 0617 45 45 90 of mail naar
[email protected]. Op de website 113.nl kun je veel informatie vinden over dit onderwerp. Ook bieden zij hulp als je denkt aan zelfmoord of wanneer je je zorgen maakt om iemand.
Bron: Gemeente Overbetuwe / Sociaal Team Overbetuwe ♦♦♦
Adverteren op
Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail:
[email protected] .
De redactie is te bereiken via
[email protected] .