112

Nu al ‘opvallend veel’ kinderen met verbrandingen door vuurwerk

Foto: Screenshot YouTube / Brandwondenstichting

De brandwondencentra zien al ‘opvallend veel’ kinderen met verbrandingen door vuurwerk.

Dat lijkt ook te komen door een rage op videoplatform TikTok onder met name jongens tussen tien en zeventien jaar.

Grondbloemen

Die dagen elkaar via filmpjes uit om licht vuurwerk zoals grondbloemen te stampen, waardoor de knal harder wordt. De specialistische ziekenhuizen hebben bij de Brandwondenstichting aangegeven dat dit ook leidt tot meer letsel onder kinderen. Zo kan de schoenzool doorbranden, met derdegraads brandwonden tot gevolg. ‘Dan moeten ze vaak geopereerd en soms ook een huidtransplantatie.’

Is een Grondbloem cat 1?

F1 vuurwerk, ook wel Cat 1 vuurwerk of fop- en schertsvuurwerk genoemd, is de eerste en lichtste categorie. Categorie 1 levert weinig gevaar op. Vuurwerk wat onder deze categorie valt en buitenshuis gebruikt kan worden: Bengaalse fakkels, luchthuilers en grondbloemen.

Maar als je er dan op gaat stampen, levert dit wel gevaar op!

Normaal gesproken ligt de piek in het aantal vuurwerkgewonden tussen kerst en oud en nieuw, maar na het opvallend hoge aantal jonge slachtoffers van de afgelopen tijd start de stichting nu een campagne met de naam Geen kinderspel.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen