Onthulling 101st Division, Screaming Eagles bij Landgoed Schoonderlogt

Foto: BOIC

Elst – Het monument ter ere van de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie, de Screaming Eagles werd op 1 oktober 2020 officieel onthuld bij Schoonderlogt.

Onder andere de ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland Pete Hoekstra en wethouder van de gemeente Overbetuwe Wijnte Hol waren hier bij aanwezig.

Het monument is voor de inzet van de Amerikaanse divisie in de Betuwe in het najaar van 1944 tijdens de tweede wereldoorlog. Het monument is tot stand gekomen ter ere van de 75-jarige Market Garden-herdenking door de samenwerkende partijen Betuws Oorlog Info Centrum, de gemeente Overbetuwe, de provincie Gelderland en Gelderland Herdenkt.

De Valburgse Sint Jacobusschool heeft het monument geadopteerd en er waren dan ook leerlingen aanwezig tijdens de plechtigheid.

BOIC

Al jaren brengt het BOIC in samenwerking met The Island 44-45 de regio tijdens de laatste wereldoorlog onder de aandacht, een 101st Divisionverhaal dat relatief onbekend is bij het grote publiek terwijl er zich zoveel heeft afgespeeld in deze cruciale periode. De 101e Divisie is in totaal bijna 2 maanden in de Betuwe operationeel aan het front verbleven alvorens men werd afgelost. Alleen al de 506e Parachute Infantry Regiment verloor 90 manschappen tijdens hun zware campagne in de Betuwe die met dit monument geëerd worden.

Men zet naast extra publiciteit en aandacht voor de historische plekken in de Betuwe ook in op erkenning voor wat deze fameuze Amerikaanse divisie, en met name de vermaarde 506e P.I.R. met daarin de bekende Easy Company, heeft gedaan en ondergaan voor onze bevrijding. Tot de verbeelding spreekt Easy Co’s leider, Kapitein Dick Winters, die destijds zijn hoofdkwartier ingericht had op landgoed Schoonderlogt.

Band of Brothers

Daarmee hebben Schoonderlogt en de Betuwe wereldwijde bekendheid gekregen door Steven Spielberg en Tom Hanks die met hun serie “Band of Brothers” een aflevering gewijd hebben aan de acties van Winters en zijn mannen. Zijn alom bekende foto waarop hij staand voor de poort van Schoonderlogt poseert is afgebeeld op de natuurstenen centrale plaat van het onthulde drieluik.

Dit hagelnieuwe stenen eerbetoon is opgericht in dezelfde stijl als van bestaande monumenten ter ere van deze divisie in Normandië, de Ardennen en Brabant en zal daarom uitstekend hierbij aansluiten tijdens de vele tours die langs de slagvelden worden georganiseerd.

Cookieinstellingen