Nieuw oorlogsmonument van omgekomen piloten in Heteren onthuld

Heteren – De werkgroep Heteren viert Vrijheid heeft zich al in 2020 ingezet om het nieuwe oorlogsmonument te realiseren, in het kader van 75 jaar vrijheid. Op zaterdag 22 oktober is het officieel onthuld door Rob van Leeuwen en wethouder Wijnte Hol.

oorlogsmonumentRob had hiervoor bewust zijn ‘groene pak’ aangetrokken uit respect voor diegenen die in hetzelfde pak op de plek van het monument gevallen zijn, uit solidariteit en respect voor de militairen die aan de oostkust de vrede helpen bewaken en de mannen en vrouwen die in Oekraïne al maanden vechten voor hun vrijheid. De patch op mijn jas van 75 jaar vrijheid herinnert mij eraan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Blijf herinneren en herdenken dat anderen voor jouw vrijheid met hun leven hebben moeten betalen.”

oorlogsmonumentWethouder Wijnte Hol

De wethouder stond stil bij periode waarin de oorlog de Betuwe raakte en de 60.000 inwoners die op de vlucht sloegen naar het bezette noorden en het bevrijde zuiden. De bevrijding kwam uiteindelijk en de wederopbouw heeft nog lang geduurd want de schade in dit gebied was enorm. Al leek de strijd vooral op de grond en het water plaats te hebben gevonden, maar de strijd in de lucht was net zo heftig. Duizenden vliegtuigen vlogen over deze omgeving heen. Heteren lag op de route van het industriële hart van Duitsland. Met dit oorlogsmonument van de neergestorte vliegtuig wordt aandacht gevraagd voor de militairen die in de lucht meevochten. Gekoppeld aan de wandelroute verbind het de locaties die te maken hebben met de geschiedenis van de tweede wereldoorlog in Heteren.

“Het initiatief van Heteren viert Vrijheid voor dit monument wordt enorm gewaardeerd door de gemeente. We weten nu, met Oekraïne in het achterhoofd, hoe broos vrijheid kan zijn. We moeten daarom blijvend herinnerd worden aan de tijd dat ook wij niet in vrijheid konden leven.”

Met een touw werd een parachute van het monument getrokken en aan de voet is een bloemstuk namens de gemeente Overbetuwe gelegd.

oorlogsmonumentGecrasht

Door de ligging van Heteren aan de rivier de Nederrijn zijn er veel incidenten binnen de dorpsgrenzen geweest. Het lag ook in de aanvliegroute naar het operatiegebied van de Britse 1e Airborne Divisie. Tussen 20 en 23 september 1944 is een viertal vliegtuigen van het type Short Stirling, een Thunderbolt en Dakota neergestort. Hierbij kwamen 31 bemanningsleden om het leven. De Stirlings en de Dakota hadden als missie om de parachutisten aan de overkant van de Rijn te bevoorraden. De vliegtuigen werden geraakt door luchtafweergeschut, maar wisten allen nog op tijd hun droppingscontainers eruit te gooien. Uiteindelijk crashten ze in deze omgeving.

21 September 1944 16.50 uur

Op 21 september vertrok de Dakota MKIII, met registratienummer KG340 en ingedeeld  bij het 271 Squadron, vanaf de vliegbasis Down Ampney in het Verenigd Koninkrijk voor een bevoorradingsmissie. Tijdens de tweede run over de dropzone (DZ) werden de laatste containers gedropt. Vervolgens werd het toestel volgens ooggetuigen geraakt door luchtafweergeschut, waarop een explosie aan boord volgde. Van de acht bemanningsleden aan boord wisten vijf zich met een parachute te redden. De piloot P.O. Cuer, navigator W.O. Anderson en een van de despatchers Driver High zijn om het leven gekomen. Ze liggen alle drie begraven op de Algemene Begraafplaats in Heteren.

oorlogsmonumentHistorische omgeving

De omgeving van Heteren draagt een historie met zich mee, Market Garden en The Island en nu is er een herdenkingsplek bijgekomen. De werkgroep Heteren viert Vrijheid is in 2019 begonnen om de gebeurtenissen van de oorlog inzichtelijker te maken. De Heteren viert Vrijheid vlaggen hangen tijdens diverse evenementen door heel Heteren. In december worden lichtjes ontstoken op de Algemene Begraafplaats. Wandelroutes zijn uitgezet die langs de verschillende oorlogsmonumenten lopen. De werkgroep probeert de (militaire) slachtoffers zoveel mogelijk een gezicht te geven.

Het wandelboekje te verkrijgen op diverse plekken in Heteren en straks bij de Huiskamer van Heteren. Het wandelboekje vertelt je het oorlogsverhaal dat is verbonden. Ter ondersteuning zijn er wandelroute-paaltjes geplaatst. Volg de oranje pijl voor de ‘Heteren viert Vrijheid’ wandelroute.

Lees ook: Ook in de Overbetuwe brandden er lichtjes op oorlogsgraven deze kerst

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen