Herdenkingen 7th Battalion Hampshire Regiment en 101e Airborne Divisie

02 okt , 6:35 1940-1945
monument 101 airborne divisie
Overbetuwe Nieuws
Driel/Heteren - The Island 44-45 nodigt je graag uit voor de jaarlijkse herdenkingen ter nagedachtenis aan het Britse Hampshire regiment en ter nagedachtenis aan de Amerikaanse 101e Airborne Divisie bij de monumenten langs de Drielse Rijndijk
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat deze eenheden voor onze vrijheid vochten.

80 Jaar

De herdenkingen vinden plaats op vrijdag 4 oktober 2024. In de ochtend wordt om 10:30 uur de mannen van het 7th Bn Hampshire regiment herdacht en in de middag om 13:00 uur de 101e Airborne divisie.
Uiteraard ben je ook welkom om één van de herdenkingen te bezoeken. Omdat beide herdenkingen op één dag georganiseerd worden bieden zij tussen de herdenkingen een lunch aan voor degene die naar beide herdenkingen komen

Britse 7th Battalion Hampshire Regiment

Deze Britse eenheid welke was toegevoegd aan de 43e “Wessex” Infanteriedivisie arriveerde op 23 september 1944 in het kader van operatie Market Garden bij de steenfabriek “De Korevaar” Deze eenheid verdedigde deze plek langs de Drielse Rijndijk voor meer dan een week, tot ze op 4 oktober 1944 werden afgelost door de Amerikanen van de 101e Airborne Divisie.
42 mannen van het Hampshire Regiment verloren hun leven in de gevechten rondom de steenfabriek en hun namen staan nu gegraveerd op het monument langs de Drielse Rijndijk, ter hoogte van nummer 43.

Amerikaanse 101 Airborne Divisie

Deze Amerikaanse eenheid arriveerde met parachutes en zweefvliegtuigen in het kader van operatie Market Garden rondom Eindhoven op 17 september 1944. Nadat ze in deze omgeving verschillende gevechten hebben geleverd werd de divisie op 4 oktober 1944 met vrachtwagens naar de Betuwe verplaatst. Daar vochten ze tot eind november 1944 om de Betuwe te verdedigen. Bijna 300 mannen van deze eenheid sneuvelden hierbij.
Deze soldaten worden herdacht bij het monument aan de Drielse Rijndijk ter hoogte van huisnummer 1 en de snelweg van de A50.

♦♦♦

·         Blijf op de hoogte via Facebook of Instagram of via de nieuwsbrief, inschrijven onderaan de pagina.
·         Lokaal(pers)bericht of evenement insturen? Dat kan via overbetuwe@nieuws.nl.
Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].