Ophokplicht pluimvee vervalt in heel Nederland vanaf middernacht

Foto: Wilma Polinder, Pixabay

De landelijke ophokplicht voor pluimvee vervalt vanaf middernacht in heel Nederland.

Volgens demissionair landbouwminister Carola Schouten is dat nu verantwoord, omdat er de afgelopen weken geen wilde vogels meer gevonden zijn die besmet waren met de vogelgriep en het aantal besmettingen ook in de rest van Europa terugloopt. Het dierenwelzijn en de financiële positie van pluimveehouders wegen volgens de minister ook mee in het besluit.

Matig risiconiveau

Het risiconiveau is van “matig tot hoog” naar “matig” gegaan. Volgens Schouten betekent het intrekken van de ophokplicht “geenszins dat de kans op besmetting nu verwaarloosbaar is”. De risico-inschattingen hebben een hoge mate van onzekerheid, benadrukt ze in een brief aan de Tweede Kamer, omdat niet uitgesloten kan worden dat het virus nog onder wilde vogels rondgaat.

Een aantal maatregelen blijft dan ook nog gelden. Strooisel op eendenboerderijen moet afgedekt worden en houders moeten hygiënemaatregelen naleven. Ook blijven de eerder aangescherpte criteria voor het melden van een mogelijke besmetting van toepassing.

Vorige maand verviel de ophokplicht al voor zeven van de in totaal twintig regio’s. De maatregel was sinds oktober vorig jaar van kracht.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail:[email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden