In Elst loopt een Glutenvrije Piet mee tijdens de intocht van Sinterklaas

Foto: Ylanite Koppens, Pixabay

Elst – Dit jaar loopt er een Glutenvrije Piet mee tijdens de intocht van Sinterklaas op 12 november. Deze speciale Piet voorziet kinderen met coeliakie en glutensensitiviteit van glutenvrije kruidnoten van Liberaire.

In Nederland moet 1 op de 200 kinderen om medische redenen levenslang een strikt glutenvrij dieet volgen. Ook tijdens de intocht van Sinterklaas moeten zij opletten. Ze mogen bijvoorbeeld geen ‘gewone’ kruidnoten eten en Piet geen hand geven, want van kruimels op zijn handschoen kunnen zij al ziek worden.

Feest voor alle kinderen

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (glutenvrij.nl) vindt dat de Sinterklaasintocht een feest moet zijn voor alle kinderen! Daarom heeft de NCV de afgelopen tijd vrijwilligers opgeroepen om tijdens de intocht in hun woonplaats in de rol te kruipen van Glutenvrije Piet. Dankzij deze enthousiaste vrijwilligers loopt er in 184 gemeentes, verspreid over het hele land, een speciale Piet mee in de intocht van Sinterklaas. Overbetuwe is dus één van deze gemeenten.

De speciale Pieten geven de kinderen die glutenvrij moeten eten speciale aandacht en voorzien hen van kruidnoten die ze wél kunnen eten

Op ncv.nl/glutenvrije-piet staat vermeld in welke gemeente een Glutenvrije Piet bij de intocht is (voor dit jaar is de inschrijving gesloten). Kinderen met coeliakie kunnen hier een kleurplaat en een vlag downloaden. Als ze deze omhoog houden, ziet de Glutenvrije Piet bij wie hij moet zijn. De glutenvrije kruidnoten die deze Piet bij zich heeft, zijn door sponsor Liberaire veilig verpakt in eenpersoons zakjes, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed ontstaat.

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en haar vrijwilligers. De Nederlandse Coeliakie Vereniging is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Lees hier meer over de Sinterklaasintocht in Elst

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen