Officiële opening nieuwe OBC Elst met Andre Kuipers

23 apr 2022, 12:08 Fotoalbum
20220422 164153
Elst - Het nieuwe schoolgebouw van OBC Elst werd op vrijdag 22 april officieel geopend. Voor die speciale gelegenheid was André Kuipers uitgenodigd om een lezing over zijn ruimtevaartreis en het belang van duurzaamheid te vertellen.
OBC Elst heef al vanaf 2010 aandacht voor en de behoefte aan nieuwbouw. Daarbij hadden ze grote ambitie om een schoolgebouw te laten bouwen waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel stond. Het duurde nog tot december 2019 voordat er met de bouw kon worden gestart. Deze duurde van zomer 2020 tot herfst 2021. De ingebruikname van het nieuwe gebouw was 1 november 2021. Door de corona moest de officiële opening worden uitgesteld.

Uitgangspunten gebouw

Bij het ontwerp stond het belang van de leerlingen bovenaan. De nieuwe school moest een inspirerende, plezierige en eigentijdse omgeving bieden. Leerlingen kregen de mogelijkheid om in de klas, samen en individueel samen te werken. Daarnaast kwamen flexibiliteit, openheid, transparantie, zichtbare duurzaamheid en passend in en dienstbaar aan de omgeving aan bod. Vanuit de gemeente was er veel aandacht voor de omgeving.

André Kuipers

Na de toespraak van directeur Charles Lohnstein hield André Kuipers een lezing over zijn ervaring in de ruimtevaart. Op een boeiende manier voerde hij ons mee langs de geschiedenis van de ruimtevaart, zijn ervaringen als astronaut, de onderzoeken, de vernieuwingen op allerlei gebieden en het belang van duurzaamheid omdat de aarde steeds verder beschadigd raakt. De ruimtevaart betekent veel op technisch gebied. Er zijn grote ontwikkelingen en uitvindingen om het universum te ontdekken. Bovendien is via satellieten alles beter in beeld worden gebracht. Door onderzoeken in de ruimte is de ontwikkeling in de techniek met sprongen vooruit gegaan.
Niet alleen militaire bewegingen, maar ook kan de politie milieucriminaliteit zoals olielozingen op zee eerder opsporen. Er is nauwkeurige gewascontrole, de uitstoot van CO2 en de opwarming van de aarde, ontbossingen en plasticvervuiling over de hele wereld kan worden gemonitord. Satellieten kunnen zelfs de concentratie blauwalgen in water zien voor zwemwaterkwaliteit. Het weer kan beter worden voorspeld. Organisaties zoals het Rode Kruis kunnen via de beelden van rampen, zoals overstromingen, bekijken om betere hulpverlening te kunnen bieden. Maar ook de brandweer maakt er gebruik van om verspreiding van natuurbranden te onderzoeken. Waterbeheer kan kijken of het nodig is om de dijken te verhogen en de gemeente kan bij een nieuwbouwproject zien of het rioolbeheer niet in het geding komt. Zelfs de medische wereld is gebaat bij onderzoeken in de ruimte.

De ambassadeur

André is naast astronaut en arts ook ambassadeur. Hij zag hoe kwetsbaar onze planeet is. Hoe flinterdun de dampkring is die al het leven op aarde mogelijk maakt. Dat bossen verdwijnen omdat mensen ze kappen. Hoe luchtvervuiling boven de grote steden toeneemt en lichtvervuiling in de nacht. Zijn boodschap is om zuinig te zijn op deze unieke planeet die aarde heet. Daarnaast is André ambassadeur voor organisaties die zich inzetten voor biodiversiteit en duurzaamheid: Wereld Natuur Fonds, Rode Kruis, Prinses Margriet Fonds, Justdiggit en Stichting Natuurwijs. Met zijn achtergrond als arts, maar ook als vader, zet André zich tevens als ambassadeur in voor zieke kinderen via de Stichting Hoogvliegers, het Emma Kinderziekenhuis en de WE Foundation.

Handtekening erop en stekker erin

Na de lezing sloten twee leerlingen, Andre Kuipers en directeur Charles Lohnstein de groene, duurzame stekker van het gebouw officieel aan zodat de OBC Elst is verbonden met de wijde wereld, oftewel Ready to explore! André Kuipers zette als laatste zijn handtekening op de muur van het gebouw als blijvende herinnering. Dit schoolgebouw is toekomstbestendig!
[embed][/embed]
Lees ook:

♦♦♦