Herveldse Willibrordusschool als laatste zelfstandig

Foto: pxhere

Enkele jaren geleden besloot de Zettense Lammerts van Buerenschool samen te gaan met de andere basisscholen in Overbetuwe en Lingewaard onder één van de bestuurskoppels. De Herveldse Willibrordussschool wil voorlopig zelfstandig blijven.

Herveld/Andelst – ,,Al bekijken we om de vijf jaar of het financieel nog te doen is”, zegt directeur én bestuursvoorzitter Maaike Jansen; die incidenteel ook nog voor de groep staat. ,,We hebben wel wat vet op de botten om niet elk jaar die afweging te hoeven maken.” Zelfstandigheid heeft financieel voor- en nadelen. ,,Voordeel is dat we rechtstreeks geld van het ministerie van Onderwijs krijgen en het zelf beheren. We hoeven niets aan een overkoepelend bestuur af te dragen en dat is doorgaans 6 tot 12 procent van het budget.”

Vrijdag kwam D66-Tweede Kamerlid Paul van Meenen naar de school om de dilemma’s te bespreken. De Willibrordusschool heeft een begroting van ongeveer 1 miljoen euro, dus dat scheelt al gauw tot 1 ton per jaar. Dat is het budget van twee leerkrachten. De school steekt daar liever het geld in. Het voordeel is dat het geld van het Ministerie van Onderwijs in eigen beheer blijft. Bovendien hoeft er niets aan het overkoepelend bestuur worden afgedragen. Het nadeel is echter dat er geen korting is op gezamelijke inkoop van lesmateriaal of licenties bijvoorbeeld.

Passie

Jansen: ,,Maar ook het feit dat docenten bij ons relatief lang in dienst blijven; we hebben veel collega’s die hier al vijftien jaar werken en dan in de top van de salarisschalen zitten.
Hun loonstijging is bovengemiddeld en dat moeten we zelf bijleggen.”

Dat betekende 50.000 euro extra kosten.

Guido Lacet, leerkracht Willibrordusschool
,,Je bent geen leerkracht geworden om veel geld te verdienen, maar omdat het in je genen zit en het je passie is”, zegt leraar Guido Lacet, die ook lid van het managementteam is.

,,Dan wil je als leerkracht ook graag jouw persoonlijke ideeën kunnen uitvoeren. De vrijheid hebben om het anders en vooral beter te kunnen doen. Binnen een grote scholenkoepel heb je die kansen veel minder. Daar zit je met tien of twintig scholen vast aan één lesmethode. Jammer, want er zit zoveel kwaliteit en creativiteit bij leerkrachten.”

Jansen en Lacet merken het aan collega’s die erbij komen of juist weggaan. ,,Er zit zo’n cultuurverschil tussen scholen die zelfstandig zijn en scholen die onder een grote bestuurskoepel vallen.”

Zelfstandigheid als kwalitiet

Het bezoek van Van Meenen kwam op het juiste moment. ,,Om te laten zien dat een zelfstandig functionerende school uitstekende kwaliteit levert. Maar ook dat er financieel extra aandacht nodig is.”

Het Kamerlid is daar wel van doordrongen. ,,Eénpitters zijn heel fijn, zolang alles maar goed geregeld is. Wat mij betreft is deze school een goed voorbeeld daarvan.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen