Column Wijnte Hol

Foto: Wikipedia

Volledige Overbetuwse gemeenteraad is het eens over De Helster, de 3 Essen en De Kruisakkers

Afgelopen 1 oktober heeft de hele gemeenteraad drie belangrijke plannen van het college goedgekeurd:

  • Nieuwbouw van Sportcentrum en zwembad De Helster bij het station in Elst, start bouw in 2022.
  • Dit jaar het onderzoek afronden over het behoud zwembad de 3 Essen in Zetten. Zo kan de gemeenteraad begin 2020 een besluit nemen wat zij het beste vinden: opknappen van het bad, nieuwbouw van het huidige bad of nieuwbouw van een kleiner instructiebad.
  • In 2020 starten met de plannen voor eerdere vervanging van sportcomplex De Kruisakkers in Elst.

Er was die avond ook veel support vanuit Zetten en Elst. Mensen uit Zetten kwamen in badkleding met duikbrillen en badmutsen op. Mooi en goed dat zij dat doen!

Sportcentrum met veel gebruikers
Het viel mij op dat in de gesprekken over zwembaden vaak de vraag werd gesteld waarom een zwembad in Elst voorgaat op een zwembad in Zetten. Soms met het gevoel van ‘alles gaat naar Elst’. Ik kan het gevoel wel begrijpen, maar de vergelijking niet. De vervanging van De Helster gaat om veel meer dan een zwembad alleen! Het is een multifunctioneel sportcentrum waar 2.500 binnensportgebruikers, ruim 22.000 inwoners en vele scholen gebruik van maken. Tot slot is de vervanging van De Helster een afspraak die al eerder is vastgelegd in het coalitieakkoord en goedgekeurd door de gemeenteraad.

Tel je zegeningen
Eind juni schreef ik in mijn column ‘Zwemplezier in Overbetuwe’ al eerder over de plannen voor de vervanging van het zwembad en sporthal De Helster in Elst. Ik ben in mijn verhaal dieper ingegaan op de uitdaging om ook een goed en haalbaar plan te maken voor het openhouden van het zwembad in Zetten. Natuurlijk besef ik dat het geen gemeentelijk zwembad is en de eigenaar de 3 Essen daar in eerste plaats over gaat. Daarnaast zal een zwembad in Zetten wel betaalbaar moeten blijven. Betaalbaar voor inwoners en betaalbaar voor de gemeente. Een enorme verhoging van het entreegelden zorgt ervoor dat bezoekers niet meer komen of naar goedkopere zwembaden in de omgeving gaan. De gemeente moet zorgvuldig en zuinig omgaan met gemeenschapsgeld, dat zal iedereen met me eens zijn. Tot slot worden in den lande zwembaden gesloten of worden bezuinigen gedaan. Dan is het ook goed om onze zegeningen te tellen, want in Overbetuwe wordt nog volop geïnvesteerd in voorzieningen zoals zwembaden en dorpshuizen.

We gaan graag in gesprek met u
Het is nu tijd om de mouwen op te stropen want er moet nog veel werk verzet worden. Mocht u inhoudelijke vragen hebben dan nodig ik uit om uw vraag aan mij te stellen of benader een gemeenteraadslid. Wij staan u graag te woord!

Met sportieve groet,

Wijnte Hol, Wethouder Sport

[email protected] 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen