Crisisnoodopvanglocatie op tijd klaar voor aankomst vluchtelingen

Elst – De crisisnoodopvanglocatie (CNO) is precies op tijd gerealiseerd.  Dinsdag 1 november werden de eerste vijftig vluchtelingen uit Ter Apel verwacht die de komende drie maanden hier zullen verblijven.

Eind september nam gemeente Overbetuwe de beslissing om een crisisnoodopvanglocatie op te zetten in Elst. Op het industrieterrein De Aam werd een onontgonnen stuk land binnen een maand een locatie opgezet. Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos:

“Als gemeente zijn we in Doetinchem gaan kijken waar ze hetzelfde concept hebben. Wij hebben dezelfde units gebruikt, omdat de ervaringen daar positief waren. Zelfs de opzet hebben we overgenomen. Het heeft veel gevraagd van onze organisatie en onze mensen die keihard hebben gewerkt om de CNO op te zetten.”

De eerste vluchtelingen

Dinsdag kwamen 50 vluchtelingen, woensdag 2 november nog eens 50 personen en donderdag 3 november de laatste 20. Het maximale aantal vluchtelingen is 120 personen van gemengde samenstelling; alleenreizende mannen, alleenreizende vrouwen en gezinnen. Alleenstaande minderjarigen onder de 18 jaar worden elders opgevangen. Dat was de voorwaarde die de gemeente stelde voor de crisisnoodopvang.

De vluchteling komen aan en moeten zich aanmelden. Ze worden gevisiteerd, hun temperatuur wordt opgenomen en eventueel een coronatest gedaan. Naast de beveiliging die naast de ingang zit, zijn de units die voor de mensen die een taak hebben op de CNO. Er is 24 uur per dag beveiliging op het terrein. Overdag is er een verpleegkundige aanwezig. Er is een afkoelruimte voor diegenen die behoefte hebben aan afzondering. Na alle traumatische belevenissen die ze hebben meegemaakt kunnen ze daar behoefte aan hebben. De vluchtelingen mogen gebruik maken van de wasruimte, waar wasmachines en drogers staan. Bij de COA is twee keer per week spreekuur. Twee locatie managers en drie algemeen medewerkers zijn dag en nacht aanwezig om het geheel te managen.

In het midden staat een grote tent waar de vluchtelingen overdag samen komen om te eten, televisie te kijken en aan activiteiten mee kunnen doen. Voor jonge kinderen is er speelhoek. Buiten is een sportveldje waar de grotere kinderen terecht kunnen. Veertig units zijn ingericht als slaapplaatsen voor de vluchtelingen. Per slaapplaats worden maximaal vier personen ingedeeld. Een blok van tien units worden de slaapplaatsen van mannen, twintig units voor gezinnen en tien voor vrouwen. Ook met de douches en toiletten is een strenge scheiding tussen mannen en vrouwen aangehouden. Twee units zijn gereserveerd als quarantaineplekken.

Een veilige haven

Het ziet er netjes, strak en overzichtelijk uit. Aan de veiligheid is gedacht, in de vorm van 24-uurs bewaking en een avondklok van 22.00 tot 7.00 uur. Iedereen die op het terrein komt of weggaat wordt geregistreerd. Er is een ingang om het overzichtelijk te houden. Voor vluchtelingen die uit een oorlogsgebied komen is dit in elk geval een veilige plek waar voor ze gezorgd wordt. De CNO heeft schaarse voorzieningen zoals het geval is bij een crisisnoodopvang. De vluchtelingen krijgen geen geld, mogen niet werken en de kinderen mogen niet naar school. Na drie maanden zullen ze, als het goed is, doorgaan naar de volgende fase. Voor even hebben ze een plek waar ze bij kunnen komen van het oorlogsgeweld dat ze hebben meegemaakt.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen