Scherpere keuzes voor inrichting Overbetuwe voorgesteld door college

27 nov , 6:50 Gemeente
elst dorpsstraat 11
DM van Hellesem
Burgemeester en wethouders van Overbetuwe stellen de gemeenteraad voor om scherpere keuzes te maken voor de toekomstige inrichting van de gemeente.
De in 2019 vastgestelde Omgevingsvisie Overbetuwe 2040 is aan vernieuwing toe. In aanloop naar die actualisering stelde het college vorige week het Koersdocument vast. Daarin omschrijft de gemeente op welke punten ze een andere richting wil kiezen voor de ruimte in Overbetuwe.
Zo doet het college voorstellen voor nieuwe woonwijken, een kleiner zoekgebied voor windturbines bij Zetten, een duidelijkere profilering van de Overbetuwse economie, meer ruimte voor groen en water én een evenwichtige mix met duurzame agrarische bedrijven in het landelijk gebied. De gemeenteraad beslist naar verwachting in maart over het Koersdocument.

Samenhangende aanpak voor groei op maat

Het college wil de woonbehoefte in alle dorpen invullen naar verhouding, passend bij vraag en omvang. Grote nieuwe locaties worden voorgesteld bij Heteren-Zuid, Zetten-Oost, en Valburg Noord-Oost. In Elst worden De Helster en ’t Kruis (gebied tussen Stationsstraat en Rijksweg-Zuid) toegevoegd. Kleinere locaties wil het college verspreiden over de andere dorpen. Groei moet afgestemd zijn op o.a. voorzieningen én bestaande of benodigde infrastructuur. Zo ziet het college kansen voor een nieuw station in Valburg en verbetering van het stationsgebied Zetten-Andelst. In de hele gemeente komt meer aandacht voor de fiets.
Aanvullend op de bestaande woningvoorraad streeft het college naar meer variatie in het type woningen. Dat maakt dat mensen binnen hun dorp beter kunnen doorstromen naar een passende woning. Daarnaast geeft de variatie kansen om de leefbaarheid in bestaande wijken te verbeteren, met in en rondom het centrum extra mogelijkheden voor efficiënter ruimtegebruik.
Zoals een mix van huizen voor senioren én sociaal-maatschappelijke voorzieningen (zoals tandarts, fysio, huisarts, kinderopvang). Op bedrijventerreinen zet het college vooral in op het midden- en kleinbedrijf (tussen 10 en 250 werknemers) omdat dit dé banenmotor is binnen Overbetuwe.

Verschillende zones in het landelijk gebied

Ook vanuit het onderzoek ‘Boeren en tuinders aan het woord’ kwam de wens naar voren voor een samenhangende visie op het landelijk gebied. Het college streeft naar een mix met grondgebonden veeteelt, fruitteelt en akkerbouw, aangevuld met extensieve recreatie en wonen. De gemeente ziet agrariërs als een belangrijke partner en ‘rentmeester’ van het kenmerkende rivierenlandschap.
Daarom wil het college agrariërs perspectief bieden om hun bedrijfsvoering te extensiveren en toekomstbestendiger te maken. Bijvoorbeeld door meer innovatieve of gemengde bedrijfsvormen die natuur-inclusiever of duurzamer zijn.
Het college wil variëren bij het bepalen van de balans per deelgebied. Zo komt er in de Lingezone ruimte voor fietsverbindingen, waterberging en biodiversiteit/natuur. We zetten in op een duurzame laanboomsector in enkele specifieke zones. In het energielandschap voor zon en wind zoekt het college balans door bij Zetten een kleiner zoekgebied voor windturbines voor te stellen. Voor de woonbehoefte wil het college de vitaliteit in buurtschappen een impuls geven door een bescheiden groei toe te staan.

Klaar voor de toekomst

Effecten voor de toekomst wil het college zwaarder laten meewegen in afwegingen. Denk aan gezondheid, vergrijzing of het klimaat, het gebruik van circulaire of herbruikbare materialen en het tegengaan van overmatige droogte en hitte.
De kwaliteit van natuur en water moet omhoog, met meer biodiversiteit en kansen voor groen en bomen. Dat draagt weer bij aan het dorpse karakter in het mooie Overbetuwse rivierenlandschap.

Waarom een geactualiseerde visie?

Coördinerend wethouder Wijnte Hol (ruimtelijke ontwikkeling): “In 2019 heeft de raad de ‘Omgevingsvisie Overbetuwe 2040’ vastgesteld. Inmiddels vragen nieuwe ontwikkelingen om scherpere keuzes. De ruimte is namelijk schaars en niet alles kan. Ook de randvoorwaarden die nu soms nog ontbreken, maken dat we duidelijker moeten kiezen. Onze inzet is een Overbetuwe waar het ook in de toekomst goed leven en werken is.”

Inbreng van partners in samenleving

Het Koersdocument is tot stand gekomen met hulp van een brede inbreng van inwoners, ondernemers en belangengroepen. Zij zijn gevraagd mee te denken over een aantal thema’s die de gemeente had geselecteerd om te actualiseren: versterken van Overbetuwse identiteit, slim omgaan met verstedelijking en het landelijk gebied én meer toekomstbestendig handelen.
Zo’n 3.000 mensen vulden een online vragenlijst in en aansluitend konden belangstellenden een toelichting geven in 5 bijeenkomsten. De gemeente heeft de reacties gebruikt om een eerste richting te bepalen in dit Koersdocument.

Hoe nu verder?

De gemeente deelt de resultaten van de participatie eerst met partners en iedereen die input heeft gegeven. Zij worden gevraagd om te reageren op het concept-Koersdocument. De gemeenteraad beslist naar verwachting in maart over het Koersdocument. De agendacommissie moet de agendering nog definitief vaststellen. Daarna werkt de gemeente het Koersdocument verder uit naar een Omgevingsvisie.
De gemeenteraad stelt deze visie naar verwachting eind 2025 vast, nadat belanghebbenden er weer eerst op hebben kunnen reageren.

♦♦♦

·         Blijf op de hoogte via Facebook of Instagram of via de nieuwsbrief, inschrijven onderaan de pagina.
·         Lokaal(pers)bericht of evenement insturen? Dat kan via [email protected].
Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].