TenneT en Gasunie geven inzicht in groene energie en uitstoot

Foto: SnapwireSnaps, Pixabay

Netbeheerder TenneT en Gasunie geven voortaan een actueel inzicht in de uitstoot van elektriciteit en gas dat in Nederland wordt verbruikt. Op de website co2monitor.nl is te zien welke bronnen op een gegeven moment de meeste energie opwekken.

Zo kunnen partijen hun energievraag beter afstemmen op momenten dat de uitstoot laag is. Dat kan bijvoorbeeld wanneer er veel energie wordt opgewekt uit zon of wind. “De CO2-monitor is een nieuw instrument dat bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelen”, schrijft TenneT in een toelichting.

Verantwoordelijk

VN-klimaatpanel IPCC meldde eerder dit jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde. In Nederland kan de zeespiegel aan de Nederlandse kust sneller stijgen dan eerder werd verwacht en stijgt het risico op hevige buien in de zomer.

Ruim 10 miljard investeren in stroomnet

Netbeheerder TenneT wil tot en met 2031 tussen de 10 miljard en 13,6 miljard euro investeren in het stroomnet. Het grootste deel van dit geld gaat naar het oplossen van knelpunten die er nu al zijn. Het stroomnet loopt, mede door de overstap naar hernieuwbare energie, op steeds meer plekken vol.

Het grootste deel van het geld, ruim 5 miljard euro, gaat naar het vergroten van de capaciteit op het hoogspanningsnet, zeg maar de snelwegen van het stroomnet. Nog eens ruim 3 miljard gaat naar het uitbreiden van de capaciteit op de zogeheten 150kv- en 110kv-netten. Ook staat er ruim 4 miljard euro ingetekend voor vervangingsinvesteringen.

Vorig jaar en dit jaar haalde TenneT de investeringsdoelen die de netbeheerder in 2020 had gesteld niet. Voor volgend jaar plant TenneT een lager investeringsbedrag dan twee jaar geleden, maar in de jaren erna gaan de investeringen stevig omhoog.

Meer stroom nodig

Veel bedrijven hebben steeds meer stroom nodig om hun producten te kunnen maken als ze overstappen op schonere productiemethoden. Daarnaast vereist de komst van elektrische auto’s en oplaadpalen daarvoor, maar ook zonnepanelen een versteviging van het stroomnet. Veel zonneparken worden bijvoorbeeld op het platteland geplaatst omdat daar ruimte is, maar tegelijkertijd heeft het stroomnet daar niet zoveel capaciteit als in drukker bevolkte gebieden, waardoor het sneller overbelast raakt.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen