Voorkom dat vogels zich doodvliegen tegen ramen

Foto: Emelian Robert Vicol, Pixabay

Honderdduizenden vogels vliegen zich naar schatting jaarlijks te pletter tegen ramen, maar gelukkig is er een simpele manier om dat aantal omlaag te krijgen.

Dit kun je doen om deze onnodige ongelukken te voorkomen.

Door de Vogebescherming

Hartverscheurend: het horen van die doffe bonk en het vinden de stoffige vogelafdruk op je raam. Bijna iedereen maakt het wel eens mee. Meer verstedelijking, betekent meer ramen, dus de kans op een raambotsing wordt groter en groter voor vogels. Dat klinkt ellendig, maar deze wolk heeft toch nog iets van een zilveren randje: we kunnen er wat aan doen.

Waarom vliegen vogels tegen ramen?

Heel basaal, maar vogels vliegen tegen ramen die ze niet zien. Dat is het geval als een raam lucht of bomen weerspiegelt. Het gebeurt ook bij ramen tegenover elkaar, zodat het lijkt of er een vrije doorgang is. Dit zijn dus de gevaarlijkste situaties, zeker in een vogelvriendelijke omgeving. Daar liggen de kansen.

Ook als zangvogels in doodsangst vluchten voor een sperwer botsen ze regelmatig tegen ruiten, maar tegen blinde paniek is helaas geen kruid gewassen…

Wat te doen met een ‘gebotste’ vogel?

Een vogel die tegen uw raam vliegt, is daarna vaak suf. Laat hem een uurtje rustig bijkomen van de stress en de klap op een veilig, koel plekje, bijvoorbeeld in een donker, kartonnen doosje. Als het dier weer op de poten staat en fit oogt, kunt u hem gewoon vrijlaten. Is dat niet het geval, schakel dan een vogelasiel of dierenambulance in.

Wilt u dode vogels melden bij Sovon en geringde vogels doorgeven bij het Vogeltrekstation? Fijn, want dan komt er inzicht in de leefwijze en doodsoorzaken van vogels en dat leidt tot betere bescherming.

‘Raamslachtoffers’ voorkomen: thuis

Alles wat je aan de buitenkant tegen het raam plakt, zorgt ervoor dat vogels het raam wél zien. Plakken dus! Klassiek zijn de raamstickers met vogelsilhouet, maar je kunt ook creatief aan de gang en zelf wat maken. Heel effectief is bijvoorbeeld het plakken van verticale strepen met een tussenafstand van 10 cm. Liever lekker makkelijk raamstickers kopen? Doe het dan bij Vogelbescherming en steun daarmee hun werk. Let wel, de raamstickers werken vooral goed bij kleinere ramen.

Goed om te weten dat maatregelen aan de binnenkant, zoals lamellen of planten, niet helpen om de weerspiegeling te doorbreken. Het moet echt aan de buitenkant. Doe verder ’s avonds lampen uit die u niet nodig hebt. Goed voor het milieu en uw portemonnee én het voorkomt dat vogels in de war raken en tegen het raam vliegen.

‘Raamslachtoffers’ voorkomen: op het werk

Veel kantoorgebouwen zijn hoog, met spiegelend glas en vooral trekvogels vliegen hier vaak tegenaan. Bespreek dit met je collega’s als dit bij jullie het geval is. Breng oplossingen voor bedrijven onder de aandacht van je leidinggevende, manager of directeur.

Gebruik daarbij de Richtlijnen voor vogelvriendelijke kantoorgebouwen, opgesteld door de Amerikaanse vogelbeschermingsorganisatie Audubon. Of maak gebruik van het Factsheet Voorkom Raamslachtoffers van Vogelbescherming.

Vogelveiligheidsglas

Er is inmiddels ‘vogelveiligheidsglas’ in de handel. Dat heeft een coating over het glas, waar een voor mensen ‘onzichtbaar’ UV-patroon in zit, dat voor vogels wel zichtbaar is. Wijs ook daarop. Het is niet helemáál onzichtbaar, maar voor uw werkgever wellicht esthetischer dan stickers. Let wel: de effectiviteit van dit type glas hangt af van de vogelsoort en van de lichtomstandigheden en het werkt dus niet altijd optimaal.

Een positieve beweging, doe je mee?

Hoe meer mensen zich realiseren dat ze vogels redden door ramen zichtbaar te maken, hoe minder vogels onnodig sterven. Gelukkig worden gebouwen steeds vaker veilig voor vogels. Er zijn kantoren, galerijen, scholen en zelfs dierentuinen met gekleurd, mat of gestreept glas.

Een mooi voorbeeld zijn de transparante (gekleurde) geluidsschermen langs rijkswegen die Rijkswaterstaat nu standaard voorziet van horizontale of verticale strepen. U kunt ze overal zien staan, let er maar eens op. Met een beetje goede wil en creativiteit worden al die vogel-veilige bouwwerken ook nog prachtig. Een positieve beweging, doet je mee? Zie ook de factsheet over dit onderwerp van de Vogelbescherming.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail:[email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden