112

Schapen bij landgoed Hemmen waarschijnlijk door wolf gedood

Hemmen – Vijf dode schapen werden vanmorgen dood gevonden in hun weiland aan de Boelenhamsestraat. Zij hadden de nachtelijke aanval niet overleeft. Een van de schapen was zo te grazen genomen dat het bot aan de achterkant zichtbaar was.

Eén schaap leefde nog, deze was van schrik in de sloot terecht gekomen. Daar heeft het enkele uren net met de kop boven water gezeten voordat het eruit werd gehaald. Het moest als gevolg van de aanval alsnog worden afgemaakt omdat de verwondingen te groot waren. Volgens de dierenarts zijn er sterke aanwijzingen dat het hier gaat om een wolvenaanval.

Geschrokken

De families Van der Grift en Nijland kregen vanmorgen de schrik van hun leven toen ze meerdere schapen dood aantroffen in hun wei. Een van de weiland was voorzien van speciaal schapengaas waar zelfs stroom op stond. Dat heeft het roofdier niet tegengehouden, hij maakt de omheining kapot en kreeg zo toegang tot de de schapen. De aanval beperkte zich niet alleen op één kudde schapen. De dode schapen zijn zo’n 500 meter van elkaar gevonden, in verschillende weilanden. Een van de schapen was zodanig te grazen genomen dat het bot aan de achterkant te zien was.

Wolven leggen 40-50 km per dag af en zelfs nog meer. Ze kunnen in korte tijd afstanden van honderden tot meer dan 1000 km afleggen en zich in een heel andere deel van Nederland vestigen. Het vermoeden bestaat dat de wolf vanuit de Ooijpolder naar dit gebied is gelopen, want daar werd een tijdje terug een wolf gesignaleerd. Een wolf doodt zijn prooi maar eet deze vaak niet eens op. Dat maakt de wolf een ongewenste gast in het landschap.

DNA onderzoek

Van de dode schapen zijn DNA sporen verzameld. Hieruit moet blijken of de aanval door een hond, een wolf of om meerdere wolven is gedaan. Als blijkt dat het inderdaad een wolf is geweest dan kunnen de schapenhouders een vergoeding ontvangen. Deze staat echter niet in verhouding met de werkelijke schade die is geleden. En het voorkomt ook niet dat er meerdere aanvallen kunnen komen. Dus iedereen die in de ruime omgeving van Hemmen woont en dieren buiten heeft staat ’s nachts doet er goed aan om deze in een afgesloten ruimte te zetten.

Je kunt er weinig aan doen

De kans is groot dat de wolf terug komt en nog meer slachtoffers onder de kudde maakt. En daar is heel weinig aan te doen. Een hek plaatsen tegen de wolf helpt nauwelijks.  De schapen binnen houden is geen optie, het zijn graasdieren en geen staldieren. Het is voor de families verschrikkelijk wat er met hun schapen is gebeurd. Ze zorgen zo goed mogelijk voor de dieren en ze op deze manier te verliezen is een ramp. Dan helpt een schadevergoeding ook niet veel meer. De schapenhouders dragen de gevolgen en lijden nu verlies doordat er straks waarschijnlijk geen lammeren worden geboren

De families zijn het met elkaar eens dat het niet zo erg zou zijn geweest als de wolf hun schapen had opgegeten. Dat is dan nog te accepteren. Hoe erg het voor de schapen is, dat is de natuur. Maar deze zinloze slachting doet pijn. De kudde is waarschijnlijk afgeschreven. Want het gaat niet alleen om de aanval, maar ook de gevolgen ervan. De schapen zijn gedekt en hebben nu zoveel stress opgelopen dat er een grote kans bestaat op spontane abortus en niet meer bevrucht kunnen worden.

De kudde wordt komende periode naar binnen gehaald om tot rust te laten komen. Daarna worden ze langzaamaan dicht bij huis in de wei gelaten om ze weer te laten wennen. Zo hopen ze dat de rust weer terug is in de kudde. Het trauma dat ze hebben opgelopen kan ze vrijwel onhandelbaar maken. Als dat het geval is dan betekent het dat ze waarschijnlijk naar de slacht moeten.

Verontwaardiging

Verontwaardiging voert de boventoon: waarom heeft een wolf meer rechten dan een schaap? Kijk eens wat zo’n dier aan kan richten! Een wolf mag blijven leven en de schapen worden afgemaakt De wolf moet tegengehouden worden om te voorkomen dat er meer dieren het slachtoffer worden. Hij hoeft niet gedood worden maar wel bijvoorbeeld in een veilige omgeving zoals een dierentuin gehouden worden.

“Het is te gek dat de wolf beter beschermd wordt dan de schapen.”

Het  is afwachten wanneer de wolf weer langs komt. Met wat meer geluk is de wolf verder getrokken, maar dan zijn de dieren in dat gebied niet meer veilig. Dat wil je andere mensen maar vooral de dieren niet aandoen. Wanneer wordt voor dit probleem een goede oplossing gezocht? De wolf is al in Nederland gevestigd en zal meer slachtoffers vergen onder wilde en kudde dieren.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen