Eindresultaten Maai Mei Niet

Madeliefjes gedijen goed als er niet wordt gemaaid
Madeliefjes gedijen goed als er niet wordt gemaaid
Foto: Dinotra H. via Pixabay

Dit jaar was de eerste landelijke editie van Maai Mei Niet Nederland. Heel Nederland werd opgeroepen om in de maand mei (een deel van) het gazon niet te maaien.

Daardoor kregen bloemen de kans om te groeien, zodat er meer voedsel voor bijen en andere insecten beschikbaar kwam. Door je aan te melden voor de actie en de bloemen in je gazon te tellen, kon je de nectarscore van je gazon laten berekenen.

Mooie resultaten

Maar liefst 708 gazons werden aangemeld, ook deden er 13 gemeenten mee. In 19% van de gazons werden de bloemen geteld. In totaal werd daardoor 41 hectare gazon niet gemaaid. De bloemen in de ongemaaide gazons zijn bij elkaar goed voor zo’n 10 kilo nectarsuiker per dag. Daarvan kunnen 935.000 honingbijen eten. We benoemen hier specifiek honingbijen, omdat van deze soort bekend is hoeveel nectarsuiker zij dagelijks eten. Van wilde bijensoorten is dat doorgaans niet bekend, maar we weten wel dat ze veel minder nectarsuiker per dag eten dan de honingbij. De dagelijkse opbrengst van 10 kilo nectarsuiker is dus een ware voedselbank voor bijen!

Nectarproductie deelnemende tuinen

De gemiddelde nectarproductie per vierkante meter lag met 26 mg vrij laag. De helft van de deelnemende tuinen produceerde zelfs minder dan 12 mg per m² en een kwart van de tuinen minder dan 5 mg. Deze relatief lage productiecijfers zijn waarschijnlijk te wijten aan het droge voorjaar en dat het gazon eerder wel frequent gemaaid werd. Hoe langer er niet gemaaid zal worden, hoe beter dat is voor de nectarscore van de tuin.

Meest getelde soorten

In 133 tuinen werden de bloemen in het ongemaaide gazon geteld. Bij elkaar waren dat 8603 bloemen, dat zijn gemiddeld 65 bloemen per vierkante meter. De meest getelde bloem was het madeliefje, deze soort werd meer dan 3500 keer waargenomen. Op plaats twee kwam de gewone ereprijs gevolgd door de witte klaver. De paardenbloem werd weliswaar niet zoveel geteld (6ᵉ plek), maar verdient desalniettemin een vermelding. Deze gele bloem levert namelijk de meeste nectarsuiker per vierkante meter.

We kunnen wel zeggen dat de eerste editie van Maai Mei Niet Nederland geslaagd is. Samen droegen we bij aan de biodiversiteit en hielpen we de wilde bij. Volgend jaar dus weer een nieuwe editie van Maai Mei Niet! Neem voor alle resultaten een kijkje op onze website.

Lees ook:

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen en dat is onder andere goed voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen