Dit Pinksterweekend is de 10e Argusvlindertelling, tel je mee?

Geen goed jaar voor de Argusvlinder
Geen goed jaar voor de Argusvlinder
Foto: makamuki0, pixabay

Voor de 10e maal is er een argusvlindertelling in mei. Dit jaar, net als in 2022, wat later dan de acht jaar ervoor, vanwege het koele weer van de afgelopen weken. Iedereen wordt gevraagd om van 26 tot 29 mei op zoek te gaan naar de argusvlinder.

De Vlinderstichting hoort graag of en hoeveel er gezien worden. Maar ze willen ook heel graag weten als er wel naar is gezocht, maar er geen argusvlinders zijn gevonden.

De argusvlinder is een zorgenkindje onder de dagvlinders. De afgelopen twintig jaar is de soort enorm achteruit gegaan en is er nog geen 10 procent over. Vooral in het oosten van het land is de soort vrijwel overal verdwenen, in het westen van het land zien we ook het aantal vliegplaatsen en de aantallen argusvlinders kelderen. De bedoeling is om met de telling ook op plekken waar de argusvlinder al enige tijd niet meer is gezien te zoeken, in de hoop dat de soort er wellicht nog wel aanwezig is.

argusvlindertellingNulwaarnemingen

En als je hebt gezocht, maar er geen hebt gevonden, willen ze die telling wel erg graag doorkrijgen, want juist nul-waarnemingen zijn heel belangrijk. De resultaten gebruiken ze voor de bescherming van deze soort. Ze weten al wel wat over de oorzaken van de achteruitgang, maar er zijn ook nog zaken onduidelijk. Hoe beter ze weten waar de vlinder nog wel en niet (meer) voorkomt, hoe beter ze kunnen achterhalen welke elementen van belang zijn.

Help je mee?

Dit is de tiende argusvlindertelling. De Vlinderstichting wil graag weten waar er precies is gekeken en hoe lang. Daarom werken ze met de kwartiertellingen of transecttellingen. Voor kwartiertellingen (pdf; 211 KB) kun je de app ButterflyCount gratis downloaden in de Playstore (voor Android) of in de App Store (voor iPhone of iPad) en vervolgens kun je deze installeren op je telefoon. Je herkent de app aan de paarse kleur en het symbool van een vlinder. Kies rechts onderin de optie ‘Menu’ en klik vervolgens op ‘Registreer’. Dit kost minder dan 1 minuut tijd. Je hebt daarna een account en wanneer je inlogt met de door jou ingevulde gegevens kun je zoveel tellingen invoeren als je maar wilt.

15 minuten

Ga naar een locatie bij je in de buurt (liefst één waar je argusvlinders verwacht of vroeger hebt gezien). Zet op de telefoon of tablet je internet en GPS aan. Start een kwartiertelling in de app ButterflyCount. Wandel in rustig tempo en wanneer je een argusvlinder of andere vlinder tegenkomt, voer je deze direct in met de app. De app houdt dat netjes bij. De app stopt de telling automatisch na 15 minuten en slaat de telling op. Je kunt desgewenst een nieuwe kwartiertelling starten op de plek waar je dan bent, of naar een andere locatie gaan en daar een nieuwe kwartiertelling starten. De telling kan ook worden ingevoerd als transecttelling op Waarneming.nl (pdf; 395 KB) of via Live-atlas van SOVON. Ook die houden bij waar en hoe lang er wordt geteld.

De Vlinderstichting is benieuwd waar de argusvlinder dit jaar nog wordt aangetroffen.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

De Vlinderstichting

Cookieinstellingen