Natuurmonumenten scherpt regels aan om drukte in natuur

Je mag alleen op de paden komen in het bos
Je mag alleen op de paden komen in het bos
Foto: pixel2013, Pixabay

De regels voor het gebruik van natuurgebieden zijn flink aangescherpt. De basisregel is vanaf nu volgens Natuurmonumenten dat in een natuurgebied alleen is toegestaan wat op de gele borden bij de ingang van een terrein staat vermeld.

Elke activiteit die daar niet op staat is verboden.

Steeds drukker

Zo mag een bezoeker nog maar maximaal drie honden bij zich hebben, zijn drones altijd verboden, net als asverstrooiing en moet er toestemming worden gevraagd voor bijvoorbeeld een therapiesessie in het bos. De strengere regels zijn volgens de natuurbeheerder nodig omdat het steeds drukker wordt in de natuur. Planten en dieren lijden daaronder.

Voor sommige dingen, zoals het maken van trouwfoto’s of het organiseren van een sportevenement, kan vooraf toestemming worden aangevraagd. Het verkrijgen van toestemming kost geld, dat wordt besteed aan natuurbeheer, aldus Natuurmonumenten.

Op de paden blijven

Wandelaars, fietsers en ruiters moeten gewoon op de aangelegde paden blijven, aldus de natuurbeheerder. Het is ongewenst dat bijvoorbeeld influencers steeds vaker zomaar de natuur ingaan voor opnames op “de mooiste plekjes” en daarmee planten vertrappen en vogels laten schrikken. Ook de populaire therapeutische, groepsgewijze “bosbaden” zorgen voor te veel druk op de natuur.

Natuurmonumenten verbiedt ook asverstrooiing, het plaatsen van herdenkingstekens of het houden van een afscheidsceremonie in de natuur. As is slecht voor de bodem en een ceremonie kan storend zijn voor anderen. De natuurbeheerder verwijdert bloemen of aandenkens.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen