Kan de ‘korte keten’ een bijdrage leveren aan het oplossen van het stikstof probleem?

Foto: PxHere

Korte keten – De weg tot in je bord is vaak lang voor voedsel, zelfs bij productie in de eigen regio. De gangbare voedselketen telt namelijk veel tussenschakels (verwerker, distributeur, winkel,…).

Korte weg van product naar consument

Korte keten is een verkoopwijze met een rechtstreekse band tussen de producent en de consument. Dit betekent minder schakels tussenin en dit heeft ecologische, financiële en maatschappelijke voordelen. Via de korte keten kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen en ziet hij de beloning voor zijn werk stijgen. Met zo’n transparant systeem is de boer niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten.

Verkoop rechtstreeks bij boeren en tuinders

Verkoop via de korte keten is heel divers. Sommige landbouwers hebben een eigen hoevewinkel, automaten of staan op de boerenmarkt. Deze initiatieven laten toe gebruik te maken van het korte keten systeem zoals dat het best uitkomt. Er zijn ook meer langdurige alternatieven zoals groente- en/of fruitabonnementen. Daarnaast bestaan er systemen waarbij je zelf je groenten en fruit kunt oogsten of plukken of waarbij je met een groep mensen biologische groenten en fruit aankoopt voor jouw buurt.

Belangrijk is dat boeren en tuinders samen hun producten verkopen in een gezamenlijke winkel/markt verkoopschuur e.d.

  • Producten zonder overbodige (plastic) verpakkingen.
  •  Een eerlijk prijs voor de boer is noodzakelijk om minder te kunnen gaan produceren.
  • Door de ‘korte keten’ zijn er minder transport bewegingen op de Nederlandse snelwegen.
  • Een eigen boerenwinkel is helaas meestal niet rendabel.
  • Gezamenlijk de geteelde producten in de eigen regio verkopen is daarom het credo.

Niet alleen in Zuid-Limburg is deze manier een oplossing voor het stikstof probleem, ook landelijk zou dit een goede bijdrage zijn. Bovendien zijn jouw groenten en fruit veel lekkerder omdat ze minder lang onderweg zijn en dus verser zijn! Het scheelt in kosten en de boeren en tuinders worden beter betaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen