Vrijwilligers zorgen voor veiligheid in het bos

Foto: Pxhere Creative Commons CC0

Afgelopen woensdag vergaderde de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. De onveiligheid en criminaliteit in de buitengebieden neemt toe, sinds de terugloop van groene BOA’s.

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging komt met een oplossing om zo’n 500 leden op te laten leiden voor vrijwillige groene jachtopziener. Vooral in de avond en nacht neemt de criminaliteit toe; stroopincidenten, inbraken, vandalisme en drugsafval komen steeds vaker voor. De boa’s van de gemeente en natuurorganisaties als Staatsbosbeheer zijn dan niet meer aanwezig in het gebied.

Onveiligheid en criminaliteit neemt toe

De onveiligheid en criminaliteit in het buitengebied neemt toe, zegt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Zo’n 500 leden van de jagersvereniging willen daarom nu vrijwillig groene jachtopzichter worden.
De jagersvereniging wil meer toezicht in het buitengebied en pleit voor extra budget om de terugloop van groene boa’s te stoppen.

Onvoldoende middelen

Uit een enquête onder boa’s blijkt dat ruim de helft de indruk heeft dat het aantal stroopincidenten in hun gebied toeneemt. Daarnaast maken sommigen zich zorgen over hun veiligheid in de gebieden. Boa’s willen een wapen, portofoon, of nachtcamera’s als ze er ’s nachts op uit moeten en daar zijn onvoldoende middelen voor. Aart van Dorland, jachtopziener voor wildbeheereenheid Neder-Betuwe, merkt dat het illegale wapenbezit en de verruwing toeneemt. De provincie betaalt aan de kosten van het toezicht mee, als ook een aantal particulieren, maar dat is niet genoeg om de kosten te dekken om landgoederen en wildbeheereenheden veilig te houden.

Het is aan de politiek om meer mensen en middelen beschikbaar te stellen, eventueel in samenwerking met vrijwilligers zoals leden van de jagersvereniging.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen