Column Dimitri Horsthuis-Tangelder; De overgang naar duurzame energie

Foto: Wikipedia

De overgang naar duurzame energie

Een prettig warm huis in de winter, een heerlijk koel huis in de zomer. Grip op je energierekening. En bovendien goed voor het milieu.
Dat klinkt mooi, toch? Het is in een notendop waar we de komende jaren mee aan de slag gaan. Want het kan u niet ontgaan zijn: Nederland gaat van het aardgas af. De gaskraan in Groningen gaat dicht, en bovendien maken we de overstap naar duurzame energie. We willen de aarde ook voor toekomstige generaties leefbaar houden. En dus moeten we zorgen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft.

Afgelopen donderdag was ik op de goed bezochte informatieavond over die overstap naar duurzame energie, en naar een aardgasvrij Overbetuwe. Daar lieten we zien waarom die overstap nodig is. Hoeveel tijd we daarvoor hebben. Wat er in Overbetuwe allemaal al gebeurt aan duurzame energie. Wat bedrijven doen, wat verenigingen doen, wat de gemeente doet. En wat wij als inwoners zelf kunnen doen, thuis.

Om in 2050 energieneutraal te zijn in Nederland, hebben we dertig jaar de tijd. Dat lijkt misschien veel, maar er moet ook veel gebeuren. En gelukkig zijn er volop dingen die we nú al kunnen doen. Die direct geld besparen en onze huizen comfortabeler maken. Waar we geen spijt van krijgen, ook al komen er later misschien nieuwe technische mogelijkheden die we nu nog niet kennen. Denk bijvoorbeeld aan iets heel eenvoudigs als LED-lampen en het aanbrengen van tochtstrips.

In Overbetuwe werken we momenteel aan een visie over wanneer en hoe we de eerste woningen van het aardgas af kunnen halen. Daar praten we over met woningbouwverenigingen, met energieproducenten, met ondernemers. En natuurlijk met inwoners: afgelopen donderdagavond, tijdens de informatieavond, en in een klankbordgroep. Samen kijken we wat er nu al mogelijk is, en wat pas later kan. Hoe we het kunnen combineren met ander onderhoud. Hoe we zorgen dat ieder zijn aandeel pakt. En hoe we het voor iedereen betaalbaar houden. Niet alles hoeft en kan tegelijk. We doen dit stapsgewijs.
De komende tijd gaat  u hier meer over horen. We gaan met u in gesprek, om te horen wat er kan. Wat er niet kan. Wat een slimme aanpak is. Wat u zelf wilt en kunt doen. Wat we samen kunnen doen. Want alleen samen, met alle betrokken partijen, kunnen we de komende jaren alle ingewikkelde maar noodzakelijke stappen maken. De stappen die nodig zijn om de aarde ook voor onze kinderen en kleinkinderen leefbaar te houden. Doet u mee?

Dimitri Horsthuis-Tangelder
Wethouder Duurzaamheid gemeente Overbetuwe

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen