Overlast rokende leerlingen in bushokje

Foto: Overbetuwe Nieuws

Vanaf 1 augustus 2020 geldt er een rookverbod op scholen. Het HPC is voorloper en heeft begin van het schooljaar het schoolterrein rookvrij verklaard.

Er mag ook geen rookvoorziening op het schoolplein voor de leerlingen worden gecreëerd.

Oplossing

De leerlingen hebben zelf daar een oplossing voor gevonden, een bushokje dat dichtbij staat en waar ze droog kunnen staan. Dat levert echter overlast op voor buurtbewoners en buschauffeurs. Patricia van Cuyk, die vlakbij het bushokje woont, laat weten: ,,Ze gooien van alles op de grond: sigaretten, verpakkingen, blikjes fris. Mensen worden nageroepen. Een buurtgenoot van mij werd laatst voor hoer uitgescholden. Dat krijg je dus als kinderen in een groep staan. Dan willen ze stoer doen.”

Mies Coenen, ook een buurtbewoner zegt: ,,In de pauzes en tijdens tussenuren staan er ontzettend veel rokende kinderen. Het hele bushokje staat dan vol. Ik heb het nu al een aantal keer meegemaakt dat de buschauffeur voor niks gewenkt wordt om te stoppen. Die denkt nu ook soms: ik rijd wel door.”

Een paar leerlingen laten weten dat ze het ook vervelend vinden voor de omwoners, maar dat het de beste plek is om een sigaretje te roken.

De problemen zijn bekend bij het HPC, zegt directeur Gijs Beekhuizen. Er wordt al aan gewerkt met behulp van de gemeente, de wijkagent en de rokende leerlingen. Samen moet er tot een oplossing worden gekomen, maar zover is het nog niet. Volgens hem wordt sinds kort aan het eind van elke schooldag een poging gedaan om het bushokje op te ruimen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen