112

Inwoners en ondernemers buitengebied cruciaal in bestrijding criminaliteit

Diefstal, vandalisme, intimidatie, chantage en hennepteelt zijn zaken die je zomaar in het buitengebied kunt aantreffen. Er zijn signalen die duiden op criminaliteit, als je weet waar je op moet letten. Tijdens de informatieavond werd er dieper op ingegaan.

Criminelen zijn erg slim in het bedenken van oplossing om hun activiteiten te verbergen. Nu de opsporingsdienst weet hoe ze ze kunnen ontdekken waar ze zitten boven de grond, duiken ze ondergronds. Opslag in gierkelders en kruipruimtes zijn ideaal voor hennepkwekerijen. Dat pakken ze soms heel professioneel aan. Ze weten manieren om mensen te overtuigen mee te doen. Als het bieden van veel geld niet helpt, dan komen ze met bedreigingen naar familie en vrienden aan. Nu er steeds meer agrarische gebieden vrij komen, lijken de mogelijkheden te groeien voor criminaliteit. Leegstaande loodsen en stallen zijn ideale plekken voor hennepkwekerijen en drugslaboratoria. Tijdelijk verhuur van opslagruimtes trekt criminaliteit aan.

Waar moet je op letten?

Als ondernemer moet je alert zijn als iemand een grote hoeveelheden spullen komt kopen, die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld hennepkwekerijen. Denk daarbij aan een abnormaal aantal schakelkastjes of dozen vol met aanstekervloeistof. Maar ook als particulier kan je je steentje bijdragen door op te letten op verdachte situaties. Waar kan je op letten?

  • Auto’s rijden op de vreemdste tijden af en aan rijden bij een gebouw.
  • Voertuigen worden dichtbij een gebouw geparkeerd of zelfs half in de opslag gezet om te laden en lossen.
  • Veel bouwmateriaal dat geleverd wordt, potgrond of pallets vol materiaal.
  • Veel mensen die elkaar afwisselen.
  • Grote hoeveelheden blauwe vaten die opgeslagen staan.
  • Stankoverlast.
  • Plotselinge sterfte van dieren of vissen.
  • Vreemde pijpen die uit de grond steken.

Geef dit altijd door! Inwoners en ondernemers in het buitengebied zijn de ogen en oren van opsporingsambtenaren.

Binnen in de ‘ondermijningscontainer’

In de ‘ondermijningscontainer’ werd uitgelegd welke zaken gebruikt worden bij onder andere hennepteelt, cocaïnewasserij en een xtc-laboratorium. Bij de hennepteelt kan je denken aan grote hoeveelheden spuitbussen aanstekervloeistof, een ijsmaker( in kleine wasmachinevorm), grote dubbele filters, een grote hoeveelheid luchtdichte tonnetjes en dichte boodschappentassen. Een cocaïnewasserij kan  opvallen doordat er een aantal ouderwetse wascentrifuges en magnetrons in een ruimte staan. Een xtc laboratorium maakt gebruik van allerlei vaten met chemicaliën.

Adviezen:

Volg jouw onderbuikgevoel! Heb je het gevoel dat er iets niet klopt, dan is dat vaak zo! Word je benaderd om mee te doen met de illegale handel, weiger dan vanaf het begin. Je kunt maar een keer ‘nee’ zeggen en dat is de eerste keer. Het lijkt makkelijk geld verdienen, maar je komt er nooit meer uit. Meld altijd iets verdachts bij de politie (0900-8844 of bij spoed 112). Mocht het te gevaarlijk zijn om het aan de politie te melden, omdat je de verdachte kent of hij jou? Meld het dan bij Misdaad Anoniem (0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl)

Kijk voor meer informatie op PVO Oost Nederland, Politie en Meld Misdaad Anoniem

Reacties

Cookieinstellingen