Column Wijnte Hol Sport & Beweging verbindt ons allemaal

Foto: Gemeente Overbetuwe

Sport & Beweging verbindt ons allemaal!

Het is 24 november, een prachtige zondagmiddag, als ik deze woorden aan het papier toevertrouw. De column van deze week kende eerst nog geen onderwerp. Ik was er die ochtend nog niet uit of ik over sport of over de voortgang van een groot project, zoals polikliniek Rijnstate, zou gaan schrijven. Eerst maar even naar buiten, zo dacht ik.

Een rondje van 15 km

Terwijl de mist nog op het land hangt en de zon er voorzichtig doorheen prikt, ga ik met een groep lopers van Running Elst naar het prachtige landgoed Hemmen. Wij lopen daar op ons gemak een rondje van 15 km. Wow, wat genieten wij van het landgoed, met haar verrassende wandelpaden. Deze voeren je langs de mooiste plekken van onze gemeente. Het is onderweg gezellig druk met vele wandelaars: gezinnen met kleine kinderen, wandelaars op doortocht, mensen die de hond uitlaten en andere groepjes sporters.

Mooi compliment van buiten!

Na afloop praten we nog even na, onder het genot van een hapje en een drankje bij pannenkoekenboerderij Aan de Linge. We zijn bepaald niet de enigen die dit idee hebben opgevat, want het restaurant kent die ochtend een prima aanloop. Wij raken in gesprek met twee dames uit Wijhe (bij Zwolle), die wij onderweg al tegenkwamen. De dames hadden heel Nederland al doorgewandeld en zijn nu met rugzak en al op weg naar Wyler in Duitsland. Zij vertellen dat ze aangenaam verrast zijn door het Betuwse landschap en de schoonheid van de uiterwaarden langs de rivieren. Mooi compliment van buiten!

Sport en bewegen

De lezer kan inmiddels wel opmaken dat mijn column niet meer over een groot project zal gaan, maar over sport en bewegen. En niet zonder reden. In Overbetuwe zijn we gemiddeld genomen gezond en actief. Meer dan de helft van onze inwoners voldoet aan de beweegrichtlijn en sport wekelijks. Ruim 30% is lid van een sportvereniging. Dat is beter dan het landelijk gemiddelde, maar zeker geen reden om achterover te leunen. Wij hebben een mooie voorsprong en het zou prachtig zijn om die te behouden. Of liever nog, om deze verder uit te bouwen.

De gemeente investeert

Dat betekent dat de gemeente de komende jaren veel investeert in sportaccommodaties en ondersteuning van de sportverenigingen. Daarnaast is het zeker zo belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in een gezonde leefomgeving, waar onze inwoners makkelijk en veilig kunnen fietsen en wandelen. Een mooi voorbeeld daarvan is het speerpunt van de gemeente om een fietsveilige oplossing te realiseren langs de Linge, van Zetten naar Elst. Daarmee wordt een mooie verbinding tot stand gebracht tussen landgoed Hemmen en Park Lingezegen.

Met sportieve groet,

Wijnte Hol
Wethouder sport, ruimtelijke ordening, bouwen en wonen
[email protected]

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden