Resultaat dna onderzoek; wolvenbeet bleek vossenbeet

Pleiten voor beter beheer van de wolf
Pleiten voor beter beheer van de wolf
Foto: Andrea Bohl via Pixabay

Het schaap dat eind september aangevallen léék te zijn aangevallen door een wolf, is gebeten door een vos. Dat gaf het resultaat van het dna onderzoek door BIJ12 aan.

De schrik zat er behoorlijk in toen het bericht kwam dat er een wolf rond zou zwerven bij de Boterhoeksestraat, tussen Randwijk en Heteren. In de afgelopen jaren zijn al verschillende in het wild levende wolven gezien en de wolf heeft zich inmiddels in Nederland gevestigd. De komende jaren blijven we te maken krijgen met meerdere zwervende wolven.

resultaat dna onderzoek

Schuwe dieren

Wolven zijn in principe schuwe dieren en zullen niet gauw in de buurt van mensen komen. De kans dat je een wolf tegen komt is klein. Af en toe wordt een boerderijdier aangevallen en dan wordt er gedacht aan een wolf. Toch blijkt het heel vaak te gaan om een andere jager, zoals in het geval bij Randwijk/Heteren. Dna onderzoek wees uit dat het hier om een vos ging. De resultaten zijn te vinden onder Data Wolverschade-geen wolf.

BIJ12

BIJ12 houdt zich bezig met taken op het gebied van faunaschade door natuurlijk in het wild levende beschermde dieren. Zij reiken handvatten aan om faunaschade te voorkomen en te bestrijden. Als dat niet (meer) mogelijk is, kunnen agrariërs in bepaalde gevallen bij BIJ12 terecht voor een tegemoetkoming in de schade. BIJ12 heeft het dna onderzoek van de beet uitgevoerd.

Onderzoek BIJ12

BIJ12 hecht in de uitvoering van de wettelijke taken veel waarde aan de ontwikkeling en toepassing van kennis via wetenschappelijk onderzoek én het bevorderen van voorlichting. Mocht je verdachte beten aan dieren tegenkomen, dan kan je contact opnemen met BIJ12.

Bron: BIJ12

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen