De 22 wekenprik, kinkhoest inenting voor zwangere vrouwen

Foto: Pixabay

Vanaf 16 december kunnen aanstaande moeders vanaf dat ze 22 weken zwanger zijn een gratis vaccinatie krijgen tegen kinkhoest. De vaccinatie wordt vanaf dan opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Dit betekent dat vanaf die datum alle zwangere vrouwen deze prik gratis kunnen halen bij een jeugdgezondheidszorg-organisatie.

22 wekenprik

De verloskundige verwijst de zwangere vrouw naar de website www.22wekenprik.nl. Hier kan de zwangere vrouw haar postcode invullen. Ze wordt verwezen naar de juiste organisatie waar ze de prik gratis kan halen.

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Het is vooral gevaarlijk voor baby`s die nog niet zijn ingeënt. Zij kunnen erg ziek worden van kinkhoest. Het inenten van baby’s kan pas vanaf zes weken na de geboorte.Krijgt een zwangere vrouw een 22 wekenprik? Dan maakt haar lichaam antistoffen aan tegen kinkhoest. De ongeboren baby krijgt de antistoffen via de navelstreng. Zo beschermt de zwangere vrouw zichzelf en de baby na de geboorte tegen kinkhoest. Hierdoor zijn baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. In de meeste gevallen kan je kindje zelf daarna een prik minder krijgen uit het rijksvaccinatieprogramma.

Extra grote groep zwangeren

De komende periode verwacht GGD Gelderland-Midden een extra grote groep zwangeren tussen de 22 en 40 weken te vaccineren. Daarom worden er in december en januari op verschillende plekken in de regio groepsvaccinatie sessies georganiseerd. De data en tijden zijn te vinden op www.vggm.nl/kinkhoest. Je moet je hier wel voor aanmelden. Vanaf 1 februari kun je voor de vaccinatie een  afspraak maken op een consultatiebureau bij jou in de buurt.

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie

Wat is kinkhoest? Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof  aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Voor meer informatie kijk op www.22wekenprik.nl

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden