Crowdfunding voor WOII filmproject ‘Betuwe44’

De ploeg die het gaat maken.
De ploeg die het gaat maken.
Foto: Bram van Workum

De Tweede Wereldoorlogsfilm ‘Betuwe44’ komt steeds dichter bij. Dit is een nieuwe oorlogsfilm over Betuwe in frontlinie voor de volgende generaties.

Regisseur Bram van Workum vraagt het publiek om hulp om zijn film te realiseren. De speelfilm ‘Betuwe44’ verbeeldt een onbekend stuk uit de Nederlandse oorlogswinter ‘44-‘45 in de frontlinie tussen Duitsers en Geallieerden. Een verhaal dat het beste overkomt in de vorm van een speelfilm, zodat ook jongeren die tijd kunnen beleven en de verhalen blijven herinneren. De productie die hij voor ogen heeft, is niet zomaar gerealiseerd. En hij wil de geschiedenis wel eer aan doen. Via crowdfunding hoopt hij dat meer mensen mee willen doen, zodat hij weer een paar scenes kan schieten voor de bevrijdingsfestivals in 2020.

We moeten blijven herinneren

Van Workum: “Deze film speelt in op een actueel thema door herdenking van 75 jaar vrijheid in 2020. In de huidige tijd van spanningen op het wereldtoneel met oorlogen en mensen die steeds meer tegenover elkaar komen te staan, is de WOII een belangrijk onderwerp waarmee we bewust blijven van wat oorlog betekent. En ik denk dat in het persoonlijke karakter van het verhaal veel elementen zitten die de huidige kijker zullen aanspreken. Daarom is het nu of nooit. Met deze actie hoop ik voldoende donaties op te halen om de belangrijkste scenes op te kunnen nemen.”

Voor wat, hoort wat

Regisseur Van Workum wil niet zo maar zijn hand op houden. Iedereen die een donatie doet, groot of klein, krijgt er wat voor terug. En dat gaat verder dan de standaard filmgoodies als poster, beker of t-shirt. Want wie heeft er ooit een filmkogel gedoneerd? Van Workum vertelt dat een donateur niet zal kunnen zien welke kogel hij of zij gesponsord heeft, maar bij ieder schot in de film kan je dan fantaseren dat de afgeschoten kogel door jou aan de film is toegevoegd. Bram wil niet alleen met zijn film oorlogsherinneringen delen, hij organiseert ook historische rondleidingen, historische fotoshoots of een heus bouwpakket voor soldatenrantsoen voor donateurs.

Donaties

Voor donaties werkt Van Workum samen met het platform CineCrowd, dat filmmakers helpt om particulieren en bedrijven te bereiken om via crowdfunding (een deel van) de film te financieren. Om de financiering netjes te regelen, is de ‘Stichting Betuwe44’ opgericht. Die heeft de culturele ANBI status, zodat zowel particuliere donateurs als ondernemingen extra belastingvoordeel krijgen.

Planning

Het liefst ziet de regisseur dat de film in 2020 uitkomt, in samenwerking met verschillende lokale overheden, als onderdeel van de herdenking van 75 jaar Market Garden. Na de eerste lokale presentatie, is het idee dat de film beschikbaar komt voor musea en diverse historische en educatieve initiatieven.

Filmverhaal

Na het mislukken van operatie Market Garden wordt de vreedzame regio van de Betuwe in chaos gestort. Eén dorpeling staat, in de hoop zijn dorp te redden, voor de moeilijke keuze om zelf te proberen het tij van de oorlog te keren of, vanwege zijn wrok of frustratie, het aan anderen over te laten.

Johannes Crekel is een lokale dorpsbewoner, die deze gevaarlijke tijd moet doorkomen om te proberen zijn familie en de overblijfselen van zijn dorp veilig te stellen. Realiseert hij zich dat zijn lot gebaseerd zal zijn op zijn keuze tussen gerechtigheid en wraak? Zal hij in staat zijn om de chaos opzij te duwen en de juiste keuzes te maken?

Waargebeurd met een beetje fictie

Hoewel Johannes Crekel een fictief karakter is, baseren we de namen, gebeurtenissen en omstandigheden op waar gebeurde verhalen. We vertellen het verhaal vanuit het perspectief van Johannes om te laten zien hoe deze tijd was voor een doorsnee dorpsbewoner en de vele verschrikkingen die in de Betuwe plaatsvonden van september 1944 tot het einde van de oorlog. Daarnaast willen we het verhaal een diepere laag meegeven door middel van de persoonlijke ontwikkeling van de hoofdpersonage.

Onbekend stuk uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis

Na het mislukken van WOII operatie Market Garden in september 1944 volgde een periode van zes maanden van intense gevechten tussen de geallieerden, die Nijmegen bevrijdden, en de Duitsers die weigerden hun greep op Arnhem op te geven. Voor velen is het een onbekend stuk uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. Tussen deze steden werden bewoners van de landbouwregio de Betuwe gevangen in het kruisvuur en expres onder water gezet land. Zij moesten huis en haard verlaten, of juist militairen terzijde staan bij de aanvoer van voedsel en middelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen