Column Wijnte Hol; Woonakkoord moet woningbouw versnellen

Wijnte Hol, wethouder Bouwen en Wonen
Wijnte Hol, wethouder Bouwen en Wonen
Foto: Gemeente Overbetuwe

Afgelopen 11 november overhandigden de provincies Gelderland en Overijssel het woonakkoord aan de Tweede Kamer. Hoofdlijn van dit akkoord: 75.000 woningen bouwen in 5 jaar.

Want, zoals het persbericht schrijft, is de woningnood in het oosten hoog en stijgt snel door de verhuisstromen uit de Randstad. Ook dagblad De Gelderlander kopt op 2 december ‘Snel meer huizen in regio Arnhem-Nijmegen door deal met Rijk’. Dat is goed nieuws voor de woningzoekenden.

Wat betekent dit voor onze gemeente?

Overbetuwe kent vooral een tekort aan betaalbare woningen en sociale huurwoningen. Het goede nieuws is dat Overbetuwe 30 concrete bouwplannen heeft om het tekort kleiner te maken. Het woningbouwprogramma bevat ruim 1.000 woningen die de komende 5 jaar worden gebouwd. Ook zie je aan het aantal nieuwbouwwoningen in de afgelopen jaren dat we op schema liggen. Het is van het hoogste belang om dat tempo vast te houden en waar mogelijk te versnellen. Daar is dat woonakkoord juist voor bedoeld. Kortgezegd, Overbetuwe laat nog dit jaar aan de provincie weten welke andere locaties geschikt zijn voor extra woningbouw. En welke bestaande bouwplannen we kunnen versnellen. Dat moet leiden tot een pakket van maatregelen met het principe ‘handen uit de mouwen en bouwen’.

Afspraken met wooncorporaties en huurdersverenigingen

Ook zijn er goede afspraken gemaakt met de wooncorporaties en huurdersverenigingen om het grote tekort aan sociale huurwoningen te verkleinen. Zo krijgen plannen met uitsluitend sociale huurwoningen voorrang op andere bouwplannen. Ook wordt gemeentegrond bij verkoop eerst aan de wooncorporaties aangeboden. Dat moet leiden tot ruim 200 extra sociale huurwoningen de komende jaren. Daarmee zijn de wachtlijsten nog niet opgelost. We zullen dus alles op alles moeten zetten om nog meer te bouwen. Ook daar biedt het woonakkoord kansen. Een concreet voorbeeld is de verruimde mogelijkheid om tijdelijke woningen (flexwoningen) te bouwen.

Kortom, de komende jaren blijft de schop de grond ingaan om vooral betaalbare en duurzame woningen te bouwen. U kunt daar van op aan!

Ik wens u alvast fijne kerstdagen,

Wijnte Hol,

wethouder Bouwen en Wonen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen