Overbetuwe neemt uit voorzorg maatregelen met extern inloggen medewerkers

Gemeentehuis in Elst
Foto: Overbetuwe Nieuws

De gemeente Overbetuwe heeft vanochtend uit voorzorg besloten de Citrix verbinding voor externe locaties tijdelijk uit te schakelen. Dit systeem wordt gebruikt om in te loggen in de systemen.

Gemeente Overbetuwe kan daardoor niet meer vanaf externe locaties werken. Naar verwachting duurt dit tot en met maandag 20 januari.

Preventieve maatregel

Op advies van Informatie Beveiliging Dienst en Nationaal Cyber Security Centrum afgesloten. Deze preventieve maatregel nam gemeente Overbetuwe nadat deze bericht kregen van de Informatie Beveiliging Dienst (IBD) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Zij adviseren namelijk om uit voorzorg de Citrix verbinding uit te schakelen. De uUpdate maandag 20 januari gaat de kwetsbaarheid herstellen.

Citrix is nog te kwetsbaar

Eind december 2019 werd bekend dat Citrix kwetsbaar is. Daarom heeft gemeente Overbetuwe meteen een beveiligingsupdate uitgevoerd. Vanochtend kwam het bericht van de IBD, dat er onduidelijkheid is over de effectiviteit van deze update. Daarom adviseert het IBD om de verbinding meteen uit te schakelen. Citrix geeft aan, dat er op maandag 20 januari een nieuwe update staat gepland. Deze update gaat zeer waarschijnlijk de kwetsbaarheden herstellen. Tot die tijd blijft deze verbinding uitgeschakeld en is inloggen vanaf externe locaties niet mogelijk. Wel kan er nog gewerkt worden vanuit het gemeentehuis, het Ambtshuis, de werf en het zwembad. Zodra blijkt dat deze update van Citrix voldoende is om de systemen van gemeente Overbetuwe te beschermen, kunnen de medewerkers weer vanaf externe locaties inloggen.

Inwoners hebben er niet direct last van

Inwoners hebben niet direct last van de afsluiting van Citrix. gemeente Overbetuwe is per telefoon (14 0481), whats-app (06 – 82 76 59 49) en mail gewoon bereikbaar. Ook de website doet het.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen