112

Koninklijke Onderscheiding voor vrijwillige brandweer Heteren, Oosterhout en Valburg

Maandag 10 februari reikte burgemeester Patricia Hoytink-Roubos zeven Koninklijke Onderscheidingen uit aan leden van de vrijwillige brandweer van de brandweerposten Heteren, Oosterhout en Valburg.

Zij werden benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De zeven leden van de vrijwillige brandweer kregen de Koninklijke Onderscheiding opgespeld vanwege hun langdurige verdiensten voor de brandweer in de gemeente Overbetuwe. De uitreiking vond plaats op de brandweerkazerne  in Valburg.

Wie krijgt Koninklijke Onderscheiding?

  • Andre Huiberts (29 jaar) – post Heteren
  • Roberto Heijmans (34 jaar) – post Heteren
  • John  Braam (29 jaar)  – post Oosterhout
  • John Mombarg (24 jaar) – post Oosterhout
  • Ben Roelofs (25 jaar) – post Oosterhout
  • Marty Cornelissen (21 jaar) – post Valburg
  • Bas Nab – post (24 jaar) Valburg

Koninklijke Onderscheiding voor Brandweer Vrijwilligers op de schop

Sinds 1 mei 2005  komen leden van de Vrijwillige Brandweer in aanmerking voor decoratieverlening, indien vaststaat dat zij zich gedurende een periode van minimaal twintig Jaar (al dan niet aaneengesloten) hebben ingezet voor de samenleving. In overleg met de minister van Justitie en Veiligheid en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Kanselarij der Nederlandse Orden besloten om per 1 januari 2020 deze automatische benoemingsgrond voor een Koninklijke Onderscheiding te beëindigen (lees hier de brief van de Kanselarij der Nederlandse Orden).

In een tijd waarin het kabinet extra geld vrij maakt voor de versterking van de positie van vrijwilligers bij brandweer en politie, wordt een door brandweermensen zeer gewaardeerde erkenning, namelijk de onderscheiding door de Koning op de schop genomen. De gemiddelde onkostenvergoeding van zo’n 2000 -3000 euro per jaar wordt blijkbaar gezien als een riante verdienste.

Koninklijke Onderscheiding is nog wel aan te vragen

Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers vindt het jammer dat betrokken burgers die bereid zijn om twintig jaar lang bij nacht en ontij bereid zijn alles te laten vallen om medeburgers in nood te helpen, niet langer meer automatisch in aanmerking komen voor een onderscheiding. Zij vindt dat deze meest elementaire nobele vorm van burenhulp juist die erkenning van de Koning verdient. Toch is de Koninklijke Onderscheiding niet helemaal weggevallen. Deze kan nog wel worden aangevraagd.

Bron: Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen