Wat zijn de beste voorzorgsmaatregelen tegen besmetting coronavirus

Foto: Pixabay

Het was een kwestie van afwachten totdat het coronavirus ook in Nederland op zou duiken. Donderdagavond werd bekend gemaakt dat de eerste patiƫnt met het coronavirus in een ziekenhuis in Tilburg ligt.

Toch is er geen reden voor paniek. Het virus is niet dodelijker dan de griep. Het kan gevaarlijk zijn voor mensen met zwakke weerstand, hartproblemen of longaandoeningen. Het verspreidt zich ook veel sneller dan een griepvirus. Het komt inmiddels op alle continenten van de wereld voor.

Even een paar feiten op een rij

Het coronavirus kan overgedragen worden van dier op mens. Symptomen ervan zijn luchtweginfecties, griepachtige verschijnselen zoals koorts, hoesten, niezen, kortademigheid en benauwdheid. De coronavirus tast met name de longfunctie aan.

Personen die een hart- en/of longaandoening hebben lopen meer risico om ernstig ziek te worden. Ook diegenen met een zwakkere weerstand moeten voorzichtig zijn komende tijd.

De incubatietijd van het coronavirus is gemiddeld zo’n vijf tot zeven dagen, met een uitloop naar veertien dagen . Deze tijd heeft het virus nodig om ziekteverschijnselen te veroorzaken. Zodra je besmet bent kan je een besmettingsgevaar voor de omgeving opleveren, hoewel het in het begin het gevaar minder groot is omdat je ook minder virussen bij je draagt.

Voorzorgsmaatregelen tegen besmetting

  • Was regelmatig je handen met zeep waarbij je minstens twintig sekonden de zeep goed over de handen verspreid.
  • Als je moet hoesten of niesen, doe dit dan in de holte van je elleboog. Bedek je mond zodat je niet je omgeving besmet.
  • Wissel vaker van kleding en was deze daarna ook goed.
  • Vermijd zoveel mogelijk contact met personen die griepachtige verschijnselen hebben als benauwdheid, hoesten of niezen.
  • Blijf thuis als je zelf griepachtige symptomen hebt.
  • Vertrouw je het niet, neem dan contact op met je huisarts of specialist.

Handen wassen

Heeft een mondmasker veel nut tegen besmetting?

Nee, het kan zelfs de besmetting vergroten, doordat je met de handen aan het masker zit. Je kunt dan zelfs eerder en vaker met het coronavirus in aanraking komen. Alleen mensen die direct in contact komen met een besmettingsbron, zoals in ziekenhuizen en zorginstellingen, moeten beschermende middelen dragen waaronder het mondkapje.

Bron: World Health Organization en RIVM

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen