Column Brigitte Faber-de Lange; aanslag Gemeentelijke Belastingen

Brigitte Faber-de Lange, wethouder gemeente Overbetuwe
Brigitte Faber-de Lange, wethouder gemeente Overbetuwe
Foto: Gemeente Overbetuwe

Uw aanslag Gemeentelijke Belastingen komt er aan. Overbetuwe is wat mij betreft een dijk van een gemeente waar het fijn wonen is. Dit willen we graag zo houden.

Daarom betaalt u elk jaar gemeentelijke belastingen en heffingen. Met deze inkomsten betaalt en onderhoudt de gemeente bijvoorbeeld wegen, plantsoenen, riolering, straatverlichting,  maar bieden we ook (jeugd)zorg.

Kwaliteit dienstverlening en betaalbaarheid

De Gemeente Overbetuwe werkt hard aan het op peil houden van de kwaliteit van de dienstverlening, terwijl we ook aandacht hebben voor de betaalbaarheid. Immers, we werken met geld dat door onze inwoners bijeen is gebracht. Laatst hoorde ik van een inwoner dat hij is verhuisd naar onze gemeente omdat ‘het er netjes bij ligt’. Hij gaf aan dat dat in zijn oude woonplaats wel anders was. Fijn dat onze inzet wordt gewaardeerd!

Om welke belastingen en heffingen gaat het? Om de OZB (onroerende-zaakbelasting), de hondenbelasting, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing.

Verhoging Onroerende Zaak Belasting

Dit jaar wordt de OZB met 2,5 % verhoogd vanwege de inflatie. Ook met deze verhoging behoort de Gemeente Overbetuwe tot de gemeenten met de laagste OZB in Nederland. Dit is geen doel op zich, maar laat wel zien dat we zorgvuldig met uw geld omgaan.

Stijging afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing en de rioolheffing zijn kostendekkend en gebaseerd op de kosten die nodig zijn om dit voor u te regelen. De afvalstoffenheffing is fors gestegen. Dit komt door de stijging van de kosten voor het inzamelen en verwerken van afval. Helaas heeft elke gemeente hiermee te maken. We blijven voor u alert op mogelijkheden om de kostenstijging zo laag mogelijk te houden.

Gelukkig heeft u als inwoner zelf ook invloed op het bedrag dat u betaalt. Veel soorten afval worden gratis ingezameld, dus hoe beter u uw afval scheidt, hoe minder u betaalt. Met de rioolheffing zorgen we ervoor dat we het rioolsysteem goed op orde houden. Deze heffing is lager dan vorig jaar.

En dan is er nog de hondenbelasting

Tenslotte is er voor de eigenaren van een hond de hondenbelasting. Uit onze inkomsten van de hondenbelasting worden onder andere de aanleg, het onderhoud en de schoonmaak van de hondenvoorzieningen (hondenuitlaatplaatsen en hondenlosloopgebieden) betaald. De hondenbelasting is gelijk gebleven.

De medewerkers van de Gemeente Overbetuwe werken dagelijks aan een goed dienstverleningsniveau. Dat doen ze achter de schermen of u ziet onze medewerkers buiten aan het werk. Dit doen zij voor u, zodat het voor u goed wonen is in onze mooie dorpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen