Roerige tijden; hou de moed erin!

De wereld is aan het veranderen
De wereld is aan het veranderen
Foto: Pixabay

Woensdagavond werd het heel spannend op het Julianaplein, toen twee mannen ruzie met elkaar kregen. Dat liep uit de hand toen er vrienden bij geroepen werden. De politie rukte met man en macht uit om een massale vechtpartij te voorkomen. De politiehelikopter cirkelde een tijdlang boven Zetten rond. Uiteindelijk wist de politie erger te voorkomen.

De maatregelen tegen het coronavirus heeft op iedereen een ander effect. Het zijn de strengste regels die ons zijn opgelegd sinds de vorige eeuw, zelfs de tweede wereldoorlog.

Leven in luxueuze vrijheid

We zijn gewend geraakt aan onze vrijheid, aan alle luxe. We hoeven niet lang te wachten als we iets willen hebben. Vervelen hoeven we ons al helemaal niet meer, met ons mobieltje hebben we zo contact met anderen. Op internet kan je alles opzoeken, gamen, muziek streamen. Op tv hebben we zoveel zenders dat we dag en nacht films en series kunnen bekijken. Maar ook als we op pad willen dan kunnen we de auto pakken, de scooter of de (elektrische) fiets. Met het vliegtuig kunnen we aan de andere kant van de wereld komen. Geen zin om te koken? Dan kan je jouw eten thuis laten bezorgen, langs een van de fastfood ketens rijden of uit gaan eten bij een restaurant. Er waren weinig beperkingen waar wij rekening mee moesten houden.

Maatregelen

Dan ineens is die vrijheid weg. Althans, dat bepaalt de overheid. We mogen niet meer overal naar toe gaan. Je mag niet meer met meerdere mensen samen komen. Ineens wil je wel naar jouw vrienden toe, die je normaal gesproken altijd via whatsapp spreekt. Van uit eten gaan of samen shoppen in de stad is er niet meer bij. Dat roept weerstand op! Wij Nederlanders zijn eigenwijs. Wij willen zelf bepalen wat we doen. We laten ons niet gauw tegenhouden.

Het is ook nauwelijks te bevatten dat er een onzichtbare vijand op de loer ligt. Het warme weer nodigt ons uit om naar buiten te gaan, mensen te ontmoeten. Nieuwe vrienden te maken. Erop uit! De natuur roept!! Maar dat mag nu alleen onder strenge regelgeving. Dat is niet leuk en iedereen reageert er op zijn eigen manier op. Het brengt het beste in een mens naar boven, maar soms ook de slechte kant. Gemoederen raken, net als gisterenavond oververhit. Dan is ingrijpen van de politie noodzakelijk om escalatie te voorkomen.

Iedereen heeft ermee te maken

Het coronavirus houdt de hele wereld in zijn greep. Niet alleen Nederland, ook gemeente Overbetuwe. We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat het virus zich te snel uitbreid en zelfs dat is bijna onmogelijk. Daar kunnen we allemaal een steentje in bijdragen. Het is een kans om te ontdekken wat we nu echt nodig hebben. Angst doet vreemde dingen met je gemoedstoestand. Het verandert de hersens. Maar je hebt er ook veel invloed op. In plaats van je mee te laten sleuren in de angst, zorgen en depressie kan je de controle weer terug nemen. Zorg goed voor jezelf. En voor de ander. Een mooiere, betere wereld begint bij jezelf.

Op het Julianaplein gaat het weer zijn gewone gangetje. Niets wijst meer op de gebeurtenissen van gisterenavond. En dat is maar goed ook. Want dat laat zien dat ook deze periode voorbij gaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen