112

Brandveiligheid; Oefen samen thuis de vluchtroute

Kan jij binnen drie minuten buiten staan?
Kan jij binnen drie minuten buiten staan?
Foto: Pixabay

Bij een woningbrand heb je gemiddeld 3 minuten om jezelf en je huisgenoten in veiligheid te brengen. Een van de dingen die belangrijk zijn is het oefenen van de vluchtroute in huis.

Eerst een keer overdag, op een rustige manier. Daarna ook een keer in het donker of een keer onverwachts. Dan pas ervaar je wat het het om ineens in een noodsituatie terecht te komen. Sta jij binnen drie minuten buiten?

Controleer de vluchtroutes

Kijk of de route vrij is van blokkades; zoals spullen die op de trap worden gelegd of schoenen die rondslingeren. Hebben de sleutels een vaste plek gekregen? En leg je ze daar ook elke keer weer terug? Zijn er meerdere uitgangen als er een geblokkeerd is? Neem ook jouw kinderen hierin mee!

Wat kan je doen om je veiligheid te vergroten?

  • Plaats rookmelders, in ieder geval in de vluchtroutes en het liefst ook in de brandgevaarlijke ruimten en de slaapkamers.
  • Sluit binnendeuren, zo kan de brand en de giftige rook zich minder snel verspreiden.
  • Denk na hoe je bij brand het huis uitkomt. Is er nog een tweede route? Bespreek dit met je huisgenoten en denk aan mensen en dieren die zichzelf niet kunnen redden. Heb je ’s nachts de sleutel op een handige plek liggen? Bij de deur maar uit het zicht van inbrekers. Gebruik de vluchtsleutelhanger zodat je in paniek de sleutel niet kwijt raakt.

Kijk voor meer informatie op: www.brandweer.nl/brandveiligheid

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen