Zorgvuldig omgaan met testen op coronavirus is belangrijk

Niet iedereen testen op COVID-19
Niet iedereen testen op COVID-19
Foto: Pixabay

In Nederland kunnen inmiddels vele laboratoria testen of mensen besmet zijn met het coronavirus. Sinds 6 april is het daarom mogelijk om ruimer te testen op COVID-19, maar het blijft belangrijk om verstandig om te gaan met de testcapaciteit.

Het testbeleid blijft zich richten op bepaalde patiënten uit risicogroepen en zorgmedewerkers die kwetsbare groepen verzorgen. Dit betekent dat niet alle mensen met klachten getest worden. Mensen die ziek zijn moeten sowieso thuisblijven, zich afzonderen en uitzieken. De uitslag van de test maakt weinig uit voor wat je vervolgens moet doen. De verspreiding van het virus in Nederland wordt op andere manieren onderzocht.

Testen bij kwetsbare groepen

Kwetsbare groepen zijn mensen die een hoger risico hebben op ernstig verloop van COVID-19. Deze mensen kunnen getest worden als zij klachten hebben en het voor de juiste behandeling of verzorging belangrijk is om zeker te weten of ze wel of geen COVID-19 hebben. Ook kunnen mensen met klachten getest worden omdat het belangrijk  is voor het beschermen van mensen in de directe omgeving van deze patiënten. Het gaat om de volgende groepen mensen: mensen van 70 jaar of ouder; mensen van 18 jaar of ouder met onderliggende aandoeningen, zoals chronische hartaandoeningen, afwijkingen en stoornissen aan de luchtwegen en longen, diabetes, ernstige nieraandoeningen of ernstige afweerstoornissen; mensen met ernstige gedragsproblemen die in een instelling verblijven; mensen met lichamelijke beperkingen die een grote zorgbehoefte hebben.

Testen van zorgmedewerkers

Bij het testen van zorgmedewerkers wordt rekening gehouden met de gezondheid van de medewerkers zelf, het risico op besmetting van patiënten, en de beperkte beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze algemene uitgangspunten zijn voor de verschillende sectoren vertaald naar een sectorspecifiek advies over inzet en testbeleid van zorgmedewerkers. Deze informatie staat op onze website voor professional. Bij het besluit om een zorgmedewerker al dan niet te testen wordt gekeken naar de gezondheidsklachten van de medewerker, en de mogelijkheid om thuis te blijven of de werkzaamheden aan te passen. Zorgmedewerkers die intensief contact hebben met oudere of lichamelijk kwetsbare patiënten hebben prioriteit.

Testcapaciteit

De testcapaciteit van Nederland is, in vol bedrijf, zo’n 17.500  testen per dag. Als het nodig is kunnen de labs de capaciteit opschroeven naar ongeveer 29.000 testen per dag. De testcapaciteit is afhankelijk van mensen en materialen; Er zijn materialen nodig om de test af te nemen, zoals wattenstaafjes, verpakkingsmaterialen en persoonlijke beschermingsmiddelen voor de monsterafnemers. Ook zijn er materialen nodig voor de analyse in het lab: vloeistoffen, filters en onderdelen in de analyseapparatuur en de apparaten zelf. En er zijn natuurlijk mensen nodig: mensen om de tests af te nemen, te vervoeren en te analyseren in het lab en om de uitslagen door te geven. Kortom: als we het hebben over testcapaciteit, gaat het dus om heel veel verschillende dingen. Sommige benodigdheden voor de test zijn schaars. Door te testen volgens zorgvuldige richtlijnen zorgen we ervoor dat er voldoende voorzieningen beschikbaar zijn om deze op een efficiënte  manier in te zetten. Het Nederlandse testbeleid  komt voort uit adviezen van het Outbreak Management Team.

Ontwikkeling van alternatieven

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kijkt samen met nationale en internationale laboratoria ook naar mogelijke aanvullingen voor de huidige testprocedures. Naast de huidige PCR polymerase chain reaction  (polymerase chain reaction)-testen,  die het genetische materiaal van het virus aantonen, kijken we ook naar andere soorten testen. Het gaat dan om zogeheten antigeen testen, testen die aanwezigheid van virus eiwitten aantonen. En naar serologische testen, testen de die aanwezigheid van antistoffen in het bloed aantonen. Door het gebruik van deze testen, bijvoorbeeld in combinatie met de huidige test, kan bij meer mensen onderzocht worden of ze het coronavirus hebben (gehad).

Bron: RIVM

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen