Je kunt besmet raken met het coronavirus door nies- en hoestdruppeltjes uit de luchtwegen. Daarom is het goed om voorzichtig te zijn bij reanimaties.
Er zijn daarom tijdelijk andere richtlijnen voor reanimatie, met instemming van de overheid.
Nieuwe regels bij slachtoffers die niet besmet zijn:
Bij een slachtoffer met vermoeden van besmetting gelden dezelfde regels, maar bovendien:
Bij kinderen tot de puberteit geldt: houd bij reanimatie van kinderen de normale richtlijnen aan. Het risico op besmetting is beperkt. Maak zelf een inschatting of het kind in de puberteit is.
De regels voor oproepen aan burgerhulpverleners zijn aangepast.
Alleen burgerhulpverleners onder de 50 jaar krijgen nog een oproep van HartslagNu.
Mensen die geen leeftijd hebben doorgegeven aan HartslagNu, krijgen geen oproep. De kans op complicaties na besmetting met de ziekte COVID-19 is voor jongere burgerhulpverleners namelijk aanzienlijk kleiner dan voor oudere hulpverleners.
Ga niet naar een reanimatie:
Er mogen maximaal 2 hulpverleners (inclusief brandweer/politie) bij een slachtoffer zijn. Anderen staan op minimaal 1,5 meter afstand.
Desinfecteer je handen en polsen bij een ambulance direct na de reanimatie.
Gebruik geen pocketmasks, Kiss of Life of andere middelen ter bescherming bij mond-op-mond- beademing zijn. Deze zijn niet veilig. Gebruik ze daarom niet!
Goed om te weten! Als burgerhulpverlener ben je niet aansprakelijk voor het niet uitvoeren van de reanimatie. Voel je ook niet verplicht om naar een reanimatie te gaan, als je je hier niet zeker over voelt.
Hieronder een video van het Rode Kruis hoe je moet reanimeren met een AED. Let op! Dit gaat nog volgens de oude regels!
[embed][/embed]
Bron: Hartstichting