Bezoek het Gelders Smalspoormuseum in Heteren

HETEREN- Het Gelders Smalspoormuseum weer open voor het publiek. Het museum laat op het terrein van Steenbakkerij Randwijk, vlakbij Heteren, het verleden van de baksteenindustrie herleven. Een leuk uitje voor jong en oud!

Door de versoepeling van de coronamaatregelen is het weer mogelijk om het Gelders Smalspoormuseum te bezoeken. Bel van tevoren om een tijd af te spreken, want de 1,5 meter afstand blijft uiteraard gehandhaafd.

Smalspoortreinen en Nederlandse baksteenindustrie

Rij mee met een smalspoortrein over een gereconstrueerd baantracé door het natuurrijke gebied van de uiterwaarden waar vroeger de klei gewonnen werd en beleef de techniek van het midden van de vorige eeuw. Bezoek het museum en beleef de wereld van een vervlogen tijd. Je wordt meegenomen naar een arbeiderswereld van gisteren, waar je aan de hand van een rondleiding een reis maakt door de wereld van de Nederlandse baksteenindustrie.

Rijksmonument

De Steenbakkerij Randwijk is een rijksmonument waar stenen nog op de “ouderwetse” manier gebakken kunnen worden met een kolengestookte ringoven. Een zeer authentieke locatie dus! En geheel aansluitend bij de oriëntatie van de GSS in de grofkeramiek industrie. Bezoekers op de rijdagen kunnen dan ook een rondleiding krijgen over de steenfabriek zelf.

Er is voldoende ruimte voor de locomotieven in de zogenaamde haaghutten. Deze haaghutten werden gebruikt om de rauwe (net gevormde) stenen te drogen, voor dat ze in de oven gebakken werden. Eén haaghut is nu ingericht als binnenmuseum en ontvangstruimte. Daarnaast staat een tweede haaghut die is ingericht als locomotief- en rijtuigloods.

Sinds 1984

De Gelderse Smalspoor Stichting bestaat al sinds 1984 en heeft tot doel het verzamelen, restaureren en rijvaardig houden van het smalspoor materieel dat bij steenfabrieken, veenderijen, aannemersbedrijven en tuinderijen werd gebruikt. Er is een museum gecreëerd, dat in het teken staat van steenfabrieken. Dit is omdat het meeste materieel van steenfabrieken afkomstig is. Verder is er een smalspoorlijn gerealiseerd , die aansluit op het museum.

Meer informatie

Het Gelders Smalspoormuseum vind je op het terrein van Steenbakkerij Randwijk. Renkumse veerweg 5a, 6666 LE in Heteren. Telefoonnummer: 06-21706820

Parkeren is gratis. Het museum is beperkt rolstoel toegankelijk.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden