Bloeiende samenwerking gemeente Overbetuwe en Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Gemeente Overbetuwe vindt het behoud van landschap belangrijk. Samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) worden er regelmatig informatieavonden gegeven en diverse cursussen. Dit jaar stond het in het teken van erfbeplanting en het onderhoud.

Tijdens inspiratieochtenden maakten de deelnemers in kleine groepen kennis met bijvriendelijk boomgaardbeheer, biodiversiteit op en om het erf, beheer landschappelijke beplanting en het ecologisch beheer van poelen. De locaties gaven een mooi beeld van de mogelijkheden in de praktijk.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Stichting Landschapsbeheer Gelderland is dé organisatie in Gelderland die zich inzet voor het cultuurlandschap. Het landschap met heggen, knotwilgen, boomgaarden en poelen. Wij hebben geen eigen terreinen en werken dus altijd samen met anderen. Dit kan een gemeente zijn, een agrariër of particuliere grondeigenaar (bewoner van het buitengebied), vrijwilligers of de provincie Gelderland.

De missie van Stichting Landschapsbeheer Gelderland luidt ‘zorg voor ons karakteristieke landschap’.

Gelderland is de provincie in Nederland met de meeste landschapselementen. Het is nog een prachtige afwisselende provincie. Dat willen we graag, samen met u, zo houden. Werk samen met ons aan een buitengebied met een grote belevingswaarde door een samenspel van landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden.

Bijvriendelijk boomgaardbeheer

Op zaterdag 6 juni startte de cursus bijvriendelijk boomgaardbeheer bij het Pakhuis in Hemmen. Femke Wolthaus van SLG legde uit wat hoogstamboomgaarden zo bijzonder en belangrijk maakt.

Hoogstamboomgaarden zijn niet alleen belangrijk voor het behouden van oude fruitrassen maar bieden ook veel ruimte voor dieren en planten, zoals bijvoorbeeld de steenuil.  Fruitbomen moeten goed worden onderhouden; informatie over zomersnoei, reactie op wintersnoei en bijvriendelijk boomgaardbeheer (sinusbeheer) is belangrijk.

Biodiversiteit op en om het erf

Op zaterdag 20 juni was de cursus biodiversiteit op en om het erf aan de beurt. De locatie in Oosterhout gaf een gedegen voorbeeld ervan. Tijdens de cursus kreeg je van adviseur Femke Wolthaus van SLG ideeën aangereikt om de biodiversiteit op eigen grond (tuin, erf, grotere percelen) te verhogen.

Onderwerpen die aan bod kwamen zijn het belang van voedsel- en nest- en schuilplekken voor allerlei diergroepen zoals amfibieën, reptielen, libellen, zangvogels, roofvogels, weidevogel, wilde bijen en vlinders. Daarnaast kwam aan bod hoe je nesthulp kunt bieden als dat nodig blijkt te zijn. Door middel van ecologisch beheer kan je bijdragen aan de biodiversiteit.

Beheer landschappelijke beplanting

Op zaterdag 11 juli ging de cursus beheer landschappelijke beplanting van start bij camping De Overbetuwe.

Bo Konings van Stichting Landschapsbeheer Gelderland liet inspirerende voorbeelden te zien hoe ze hun erf nog aantrekkelijker kunt inrichten. Zij vertelde over de inrichting en beheer van landschapselementen als heggen, hagen, knotbomen en hoogstamfruit.

Ecologisch beheer poelen

De laatste cursus werd op zaterdag 18 juli gehouden; ecologisch beheer poelen. In Homoet werden diverse poelen bezocht, waardoor het verschil van leeftijd en het onderhoud duidelijk te zien was.

Poelen kunnen voor vele planten en dieren een geschikte leefomgeving bieden. Goed onderhoud van de poel is daarbij van groot belang. Adviseur Eward Timmerman van SLG gaf uitleg over hoe je een poel aanlegt en onderhoud en daarmee kwetsbare dieren zoals de fraaie kamsalamander die in en om poelen leven te beschermen. Je kunt de soortenrijkdom van een poel te vergroten door goed onderhoud.

Meer informatie

Ieder jaar worden gratis voorlichtingsavonden gegeven door Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Toegankelijk voor iedereen. Daarna worden vervolgcursussen gegeven. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Dit wordt mogelijk gemaakt door gemeente Overbetuwe.

Bron: Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen