Postpakketje met onbekende zaadjes duikt ook in Nederland op

De zaadjes zijn ter illustratie
De zaadjes zijn ter illustratie
Foto: Overbetuwe Nieuws

ELST- In Amerika gebeurt het al, hier in Nederland lijkt het ook te komen; je ontvangt een postpakketje met daarin onbekende  zaadjes. Het adres dat erop staat, is jou niet bekend. Bovendien heb je zelf niks besteld. Maak het zakje met zaad niet open en zaai ze vooral niet!

In Elst heeft een inwoonster ook een envelop met zaadjes met een onbekend adres ontvangen. Zij heeft het terug gedaan op de post, in de veronderstelling dat het dan op het juiste adres terecht zal komen. Mogelijk is dat het hier ook gaat om dezelfde situatie als in Amerika.

Landbouwminister Kentucky

In Amerika is het al voorgekomen dat honderden personen een zakje zaad in de brievenbus vonden. De pakketjes leken uit China te komen. Niemand had de zaadjes besteld. Autoriteiten waarschuwen ervoor het zakje niet te openen en niet in de grond te stoppen.

De landbouwminister in Kentucky, Ryan Quarles, zegt dat ze geen enkele vorm van schade kunnen riskeren aan de agrarische productie. Omdat er te weinig bekend is om te zeggen  dat het een hoax is, een grap, een internetscam of erger. De onbekende zaden kunnen invasief zijn en nieuwe ziektes introduceren bij lokale planten, voedselvoorraden in gevaar brengen, of het milieu schaden.

Brushing scam

Het komt wel vaker voor dat mensen ongewenste spullen krijgen van een verkopen die daarna valse reviews maakt, om de verkoopcijfers op te krikken.

Advies:

  • Bedenk goed of je het misschien een tijdje geleden hebt besteld. Pakketten hebben in deze periode soms een langere levertijd.
  • Vraag of iemand anders op jouw adres een bestelling heeft gedaan.
  • Zoek naar de afzender en geadresseerde. Neem eventueel contact op.
  • Maak het zakje met onbekende inhoud (zoals zaadjes) niet open en gebruik het zelf niet.
  • Maak een goede inschatting en als je het niet vertrouwt, breng het dan pas naar het politiebureau!

Gebruik jouw gezond verstand. Een onbekend pakketje hoeft geen gevaar op te leveren. Maar blijf altijd wel alert.

Cookieinstellingen