Vertraging door grote toename coronatesten

Foto: fernando zhiminaicela via Pixabay

Bij milde klachten, die lijken op het coronavirus, kan je een afspraak maken om je te laten testen.Om een testafspraak te maken, kunt je bellen naar 0800-1202. GGD Gelderland-Midden heeft twee testlocaties: in Arnhem en in Ede.

Afgelopen maanden was het mogelijk om bij de teststraat bij het Gelredome in Arnhem je te laten controleren op corona. Deze locatie wordt de komende twee weken langzaam afgebouwd. De nieuwe locatie wordt het ziekenhuis Rijnstate aan de President Kennedylaan in Velp, waar komende dinsdag een teststraat operationeel wordt. De controles zijn in Arnhem (straks Velp), Ede en Barneveld.

In de praktijk blijkt dat vrijwel iedereen die getest wil worden, zelfstandig of met hulp van derden, zelfstandig naar de teststraat kan komen.
Waar dat echt niet lukt zet de GGD een mobiel testteam in en worden mensen binnen 24 uur thuis getest.

Adequaat

Een van de belangrijke elementen om het COVID-virus te kunnen indammen is een adequaat testbeleid & bron- en contactonderzoek. Hierbij is de toegankelijkheid van het testen van belang, maar ook de snelheid waarmee mensen de uitslag krijgen. Landelijk en in regio Gelderland Midden komen signalen dat dit op dit moment niet op orde is, ondanks de grote inzet van de betrokken GGD-medewerkers.

Soms zitĀ  tussen aanvraag en realisatie van een test meer dan 24 uur zit en tussen afname van de test en het informeren over de uitslag meer dan 72 uur. Intussen moet je in thuisquarantaine, totdat de uitslag bekend is.

Op corona laten testen

Voor een coronatest word je naar de dichtstbijzijnde testlocatie verwezen. De teststraten zijn zo ingericht, dat de mensen nog diezelfde of uiterlijk de volgende dag getest kunnen worden. Je kunt er zeven dagen per week bij terecht. De resultaten van de test gaan naar een laboratorium en zij geven bijna altijd binnen 24 uur de uitslag door aan het landelijk meldpunt.

Positief geteste mensen geautomatiseerd doorgegeven aan de desbetreffende GGD. GGD Gelderland-Midden neemt dan uiterlijk binnen 24 uur contact op met de positief geteste persoon. De negatief geteste personen worden benaderd door het landelijk meldpunt. Doordat er steeds meer mensen zich laten testen lukt het niet altijd om binnen de 24-uursnorm te blijven. De GGD doet er landelijk alles aan gedaan om deze doorlooptijd te verkorten.

Personeel gezocht

De GGD Gelderland-Midden is op zoek naar personeel dat tests wil afnemen en met de administratie kunnen helpen. Er zijn mensen nodig voor alle teststraten in het gebied van de GGD Gelderland Midden.
Bron: gemeente Overbetuwe, VGGM, GGD Gelderland-Midden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen