Waterschap Rivierenland gaat komende maanden dijken controleren

Dijken moeten bestand zijn tegen hoogwater
Foto: Overbetuwe Nieuws

Waterschap Rivierenland controleert vanaf 5 oktober de dijken in het gehele rivierengebied om in de winter klaar te zijn voor het hoogwater op de grote rivieren.

Onder deze ‘najaarsschouw’ vallen ook de kades langs boezems en kanalen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het belangrijkste doel van onderhoud is een sterke grasmat. Daardoor zijn de dijken goed bestand tegen het hoge rivierwater.

Dijken controle

De dijkbeheerders controleren of bewoners en agrarische gebruikers hun dijkpercelen hebben gemaaid en of overhangend hout is gesnoeid. Distels en brandnetels moeten zijn verwijderd, het maaisel en snoeihout moet zijn opgeruimd. Van 15 oktober tot 1 april mag ook geen vee op de dijk lopen, om schade te voorkomen.

Op tijd beginnen

Als het onderhoud niet op tijd in orde is, voert het waterschap het uit, op kosten van de betreffende eigenaar. Op tijd beginnen met het onderhoud van de dijk kan dit voorkomen. Met elkaar werken we aan een goed dijkbeheer in het rivierengebied.

Hoogwater in de winter

Het hoogwaterseizoen geldt van half oktober tot 1 april. De winter is van oudsher de periode dat de rivierdijken hun werk doen. De laatste keer dat er overal water tegen de rivierdijken stond, was begin 2018.

In 2020 is het 25 jaar geleden dat het rivierwater hoog tegen de dijken stond. Van Maastricht tot Kampen en van Lobith tot Rotterdam. In het rivierengebied en in Limburg was de dreiging zo groot dat mensen huis en haard moesten verlaten. Hoogwater is niet te onderschatten. Met #hohohoogwater staat Waterschap Rivierenland stil bij het hoogwater van 1995, bij de ingrijpende veranderingen sindsdien en bij de toekomst.

Lees ook:

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden