Nieuwe bijenstal in Wageningen officieel in gebruik genomen

De nieuwe bijenstal van bijenvereniging De Rijnstreek is officieel in gebruik genomen. De stal in Wageningen is onlangs gebouwd met financiële ondersteuning van de gemeente Wageningen, de Rabobank en NL-Doet.

De oude stal moest ontruimd worden. Nu hebben de leden van de vereniging weer een plek, waar ze hun bijenkasten neer kunnen zetten. De bijenstal heeft de naam Bijerenk gekregen.

Nieuwe bijenstal, nieuwe locatie

Het beheer van de oude stal lag in handen van Johan Hoogstede, maar later werd het overgenomen door Johan de Bakker. De oude bijenstal moest per 1 april 2019 ontruimd zijn.

Het bestuur heeft uitgekeken naar een nieuwe locatie en vond deze op het terrein van de begraafplaats De Leeuwerenk aan de Oude Diedenweg in Wageningen. Gemeente Wageningen heeft een vergunning verleend van tien jaar voor deze locatie.

Sponsoren 

De bouw liep behoorlijke vertraging op door de corona en startte pas op 14 mei. De bijenstal is door Brandola Exclusieve Houtbouw uitgevoerd. Leden van de bijenvereniging hebben tijdens de NL-doet dagen een deel van de werkzaamheden gedaan, waaronder het leggen van de tegels.

De bijenvereniging heeft een deel van de kosten op zich genomen, maar heeft ook dankbaar gebruik gemaakt van hulp van buitenaf. De gemeente Wageningen heeft voor de (kosteloze) vergunning gezorgd, bovendien heeft ze ook subsidie gegeven voor het bouwen van de stal.

Het Oranje Fonds heeft de bijenvereniging een bijdrage geschonken. Daarnaast heeft de Rabobank ook een geldbedrag gesponsord en de tennisvereniging NVLTB heeft tegels gedoneerd.

Opening met champagne en appelsap

De opening werd voor de nieuwe bijenstal gehouden, waarbij er gezorgd was voor en glas champagne of appelsap.  Voorzitter Hans Zijdeveld hield een openingsspeech, waarbij hij de sponsoren bedankte. Traditioneel werden er cadeaus uitgedeeld waaronder een bezem en een appelemmer. Oud-voorzitter Tineke Brascamp knipte het lint door en opende hiermee officieel de stal. Het beheer van de nieuwe bijenstal ligt in handen van Ad Geurts van Kessel.

De bijenstal is niet toegankelijk voor publiek, behalve op informatiedagen. Om de stal te bezoeken moet je je altijd even aanmelden bij de bijenvereniging.

Bijenvereniging De Rijnstreek

Bijenvereniging De Rijnstreek is de plaatselijke vereniging van Wageningen en Midden-Betuwe. Ze heeft zo’n 60 leden, voornamelijk uit Wageningen en Midden-Betuwe aan de overkant van de Rijn. Ongeveer de helft ervan houdt bijen. De overige leden zijn om reden van drukte of gezondheid (soms tijdelijk) bij-loos. De vereniging bevordert het uitwisselen van praktische informatie. Geeft bijenkennis door en biedt daarnaast gezelligheid.

De vereniging heeft sinds 2011 twee bijenstallen in gebruik, voor leden die bij huis niet goed bijen kunnen houden. Een in Wageningen en een in Hemmen. Leden van de vereniging kunnen hier volken en volkjes plaatsen, mits in overleg met de stalbeheerders.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden